Peter Klimant Rôzne

Svoju bohatú históriu sa rozhodli zachovať: V našom regióne vzniklo nové múzeum

Bohatú históriu Novej Vsi nad Žitavou sa rozhodli zachovať pre budúce generácie miestni dôchodcovia. V spolupráci s obecným úradom založili múzeum, ktoré dokumentuje život miestnych obyvateľov v minulých storočiach.

Ilustračný obrázok k článku Svoju bohatú históriu sa rozhodli zachovať: V našom regióne vzniklo nové múzeum
Zdroj: TASR

Múzeum navštevujú najmä deti zo školy a materskej škôlky. Dôchodcovia ich sprevádzajú exteriérovou aj interiérovou časťou, kde im ukazujú jednotlivé exponáty a zároveň vysvetľujú, ako sa používali.

„Sú to náradia, ktoré už dnes deti nemajú možnosť nikde inde vidieť, len v múzeu. Okrem pracovného náradia používaného pri prácach okolo domu vidia aj to, ako sa ich starí či prastarí rodičia obliekali, ako žili,“ povedala starostka Marta Danková, podľa ktorej prináša táto spolupráca dôchodcov s deťmi výsledky. „Mladí si dávajú šiť kroje. Miestny farár založil tradíciu, na Troch kráľov chodiť do kostola v krojoch. V tomto roku už prišla do kostola v krojoch polovica ľudí,“ skonštatovala starostka.

Jedinečné kroje

Novoveské kroje sú celkom iné ako kroje okolitých obcí a sú najkrajšie v regióne, tvrdí Etela Uhrecká, predsedníčka Základnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska v obci. Od krojov okolitých obcí sa odlišujú vysokými čepcami.*** „My ich máme tri druhy, vyšívané, číkové a granátové***,“ povedala Uhrecká. Vyšívané sa nosili pred prvou svetovou vojnou, po nej začali ženy nosiť číkové háčkované čepce s kovovými šperkmi a jemnými ľudovými vzormi na prednej časti.

Po druhej svetovej vojne prišli čepce granátové s prišitými korálkami. Čepce sa v zadnej časti zbiehali do mašle, podľa ktorej sa dalo zistiť, či je žena bohatá alebo chudobná. „Čím viac mala vzadu naskladaných vrstiev mašle, tým bola bohatšia,“ tvrdí Uhrecká. Najstaršie čepce v múzeu majú podľa jej odhadu 100 až 150 rokov, nikdy sa neprali. „Ich výroba bola veľmi pracná, praním by sa poškodili. Keď sme ich získali, pred vystavením som ich čistila zubnou kefkou.“

Exponáty od ľudí

Všetky exponáty vystavené v múzeu získali dôchodcovia od miestnych obyvateľov a z týchto zbierok ich aj postupne dopĺňajú. „Nemali sme problém s ich získaním. Aj dnes nám ľudia nosia rôzne historické predmety, ktoré nájdu pri prestavbách domov.“ V múzeu sa nachádzajú rôzne poľnohospodárske nástroje a náradia, stolárske náradie, vlastnoručne vyrobené nábytky, vybavenia domácností.

K najstarším exponátom patria kováčske mechy, ktorých vek odhaduje Uhrecká na 150 rokov. K zaujímavým exponátom patria žatevné vence. Aj tie sú netypické, majú tvar domčekov so strieškou. "Odjakživa sme mali takéto hranaté žatevné vence v tvare domčekov, pre našu obec sú typické,“ poznamenala Uhrecká.

Môže vás zaujímať:

Obec, ktorá sa môže pochváliť viacerými kaštieľmi: Dva sú v zozname národných kultúrnych pamiatok

Novinka, ktorá zaujme návštevníkov nášho regiónu: Pri Tureckom moste pribudne informačná tabuľa

Do Novej Vsi nad Žitavou chodia pútnici z celého Slovenska: Veria, že tunajšia voda má liečivé účinky

Na foto: obecný úrad Nová Ves nad Žitavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM