Peter Klimant Rôzne

Novinka, ktorá zaujme návštevníkov nášho regiónu: Pri Tureckom moste pribudne informačná tabuľa

Neďaleko nášho mesta sa nachádza historický skvost, ktorý je lákadlom pre turistov z blízkeho i ďalekého okolia. Turecký most stojí pri Novej Vsi nad Žitavou už stáročia. O jeho historickej hodnote by mala už čoskoro informovať nová informačná tabuľa.

Ilustračný obrázok k článku Novinka, ktorá zaujme návštevníkov nášho regiónu: Pri Tureckom moste pribudne informačná tabuľa
Zdroj: TASR

V obci Nová Ves nad Žitavou sa nachádza pozoruhodná technická pamiatka, trojklenbový kamenný most. Údajne ho postavili preto, aby mohli Turci v čase ich nájazdov prechádzať ponad potok Drevenica. Podľa toho získal svoj názov, známy je ako Turecký most.

Informácie o dobe vzniku mosta sa však rôznia. Niektoré zdroje uvádzajú, že vznikol v 15. až 16. storočí. Podľa Pamiatkového úradu SR sa však vznik mosta datuje na koniec 18. storočia, čo dokazuje prevládajúci neskorobarokový sloh. Most kedysi rozdeľoval Nitriansku a Tekovskú župu a slúžil aj ako mýtna stanica. Od roku 1984 je Turecký most národnou kultúrnou pamiatkou.

Turecký most bol funkčný až do konca minulého storočia, v súčasnosti už spája obce Nová Ves nad Žitavou a Veľké Chyndice nový most. Napriek tomu, že most nebol dlhé roky rekonštruovaný, je v dobrom stave, čo potvrdzuje aj vypracovaný statický posudok, povedala starostka Novej Vsi nad Žitavou Marta Danková. Jeho rekonštrukciu môžu zabrzdiť nevysporiadané vlastnícke vzťahy. „Potok pod mostom patrí vodohospodárom. Obec sa síce o okolie mosta stará, no pozemok pod ním nám nepatrí,“ tvrdí starostka. Obec plánuje v krátkom čase osadiť v okolí Tureckého mosta informačné tabule, ktoré priblížia návštevníkom históriu tejto stavby.

Môže vás zaujímať:

Do Novej Vsi nad Žitavou chodia pútnici z celého Slovenska: Veria, že tunajšia voda má liečivé účinky

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM