Peter Klimant Rôzne

Obec, ktorá sa môže pochváliť viacerými kaštieľmi: Dva sú v zozname národných kultúrnych pamiatok

Mnohé obce z nášho regiónu sa môžu popýšiť nejakým zaujímavým kaštieľom. Dedinka Nová Ves nad Žitavou sa však môže pochváliť hneď tromi. Až dva z nich sú pritom zapísané v zozname národných kultúrnych pamiatok.

Ilustračný obrázok k článku Obec, ktorá sa môže pochváliť viacerými kaštieľmi: Dva sú v zozname národných kultúrnych pamiatok
Zdroj: TASR

Obec Nová Ves na Žitavou sa môže pochváliť tromi historickými kaštieľmi, z ktorých dva sú zapísané v zozname národných kultúrnych pamiatok. V zozname sa paradoxne nenachádza najstarší z nich, barokový kaštieľ, ktorý dal na začiatku 18. storočia postaviť gróf Jozef Berchtold.

Boli v ňom policajti i hydina

Z troch doteraz zachovaných kaštieľov najviac zmenil svoj vonkajší vzhľad i vnútorné priestorové členenie. „Za socializmu bol necitlivo rekonštruovaný, takže stratil svoju historickú hodnotu. Slúžil od úradovne policajtov cez sýpku, liaheň kurčiat až po obchody,“ skonštatovala starostka Marta Danková.

Národnou kultúrnou pamiatkou je neorokokový kaštieľ z roku 1800 i neokla­sicistický kaštieľ z roku 1872. Starší z nich dal postaviť barón Jozef Seréni, neoklasicistický kaštieľ patril zemepánovi Jánovi Klobušickému. Kaštiele stoja neďaleko seba, obidve šľachtické rodiny založili okolo nich v druhej polovici 19. storočia anglický trávnik a parky so stromami. V oboch panských parkoch rástlo približne 100 druhov drevín z tuzemska i zo zahraničia. Návštevníci tam môžu dodnes obdivovať Borievku virgínsku, Ginko dvojlaločné, platany a tulipánovník. Kmeň s veľkým obvodom a výškou 15 metrov dosiahol vek 170 rokov.

Učilište s internátom

V neorokokovom kaštieli v súčasnosti sídli Odborné učilište internátne, ktoré už vyše 60 rokov pripravuje na povolanie handicapovanú mládež. Kaštieľ je komplexne zrekonštruovaný, druhý kaštieľ, v ktorom je umiestnený internát, čaká na svoju rekonštrukciu. Obidva spravuje Krajský školský úrad v Nitre. Obec zabezpečuje revitalizáciu parku, ktorý bol v zanedbanom stave. Z celkovej výmery 6,6 hektára jej patrí zhruba polovica, druhá polovica parku je vo vlastníctve štátu.

„Podali sme už niekoľko projektov, boli sme úspešní. Podarilo sa nám dať park do poriadku a vybudovať v ňom relaxačnú zónu, detské ihrisko, lavičky. Najmä počas víkendov býva plný, využívajú ho najmä rodiny s deťmi,“ povedala starostka.

Nová informačná tabuľa

Obec aj v tomto roku požiadala Nitriansky samosprávny kraj o dotáciu na cestovný ruch. Zo získaných financií plánuje osadiť v parku informačnú tabuľu o jeho histórii, o vzácnych drevinách, ktoré v ňom rastú. „Chceli by sme v ňom v budúcnosti umiestniť cvičebné prvky, vybudovať aj fit park pre mamičky či seniorov,“ skonštatovala starostka.

Môže vás zaujímať:

Novinka, ktorá zaujme návštevníkov nášho regiónu: Pri Tureckom moste pribudne informačná tabuľa

Do Novej Vsi nad Žitavou chodia pútnici z celého Slovenska: Veria, že tunajšia voda má liečivé účinky

Na foto: národná kultúrna pamiatka neorokokový kaštieľ Odborné učilište internátne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM