Peter Klimant Rôzne

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Zlatých Moravciach, ktoré by mal poznať každý!

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Zlatých Moravciach, ktoré by mal poznať každý!
Zdroj: TASR

Kostoľany pod Tribečom

Dedinka Kostoľany pod Tríbečom leží v doline medzi južnými výbežkami pohoria Tribeč. Okolie obce ponúka veľa možností pre turistiku. Je tu bohatá fauna a flóra a Kostoľany pod Tribečom sú súčasťou chráneného krajinného územia Ponitrie. Zaujímavosťou obce je Kostol sv. Juraja. Ide o národnú kultúrnu pamiatku so zachovanými stredovekými freskami. Podľa archeológov bol postavený najneskôr na prelome 10. a 11. storočia. Je to tak jedna z najstarších sakrálnych stavieb na Slovensku.

Čierne Kľačany

Táto obec leží v severnej časti Podunajskej pahorkatiny zastúpenej Hronskou pahorkatinou, v tesnej blízkosti Pohronského Inovca. Čierne Kľačany sú bohaté na zaujímavé pamiatky, ktoré sa oplatí si pozrieť. K najstarším patrí katolícky barokový kostol z roku 1777 zasvätený sv. Jánovi Nepomuckému, ktorý bol v roku 1847 prestavaný. Zaujímavá je i socha sv. Jána Nepomuckého a kaplnka sv. Urbana s upraveným okolím, stojaca pri ceste do vinohradov. V časti Nové vinice sa týči Slovenský dvojkríž, postavený ku dňu zvrchovanosti SR v roku 1993.

Zlatno

Obec Zlatno sa nachádza v Zlatnianskom predhorí na južnej strane pohoria Tribeč, v eróznej kotline po oboch brehoch potoka Stránka. Okolie obce poteší milovníkov prírody. Chránená krajinná oblasť Ponitrie (CHKO Ponitrie) sa rozprestiera v pohoriach Tribeč a Vtáčnik. Jej hranica prebieha tesne za obcou Zlatno, takže o prechádzky v prírode tu nebude núdza.

Vieska nad Žitavou

Vieska nad Žitavou leží v doline rieky Žitavy na Žitavskej a Hronskej pahorkatine. Obec je vyhľadávaným cieľom turistov najme z dôvodu, že sa v nej nachádza hlavný vstup do chráneného areálu Arborétum Mlyňany. Zaujímavosťou je i zrekonštruovaný gazdovský dom – „Dvor ľudových remesiel“, ktorý prezentuje život tradičnej roľníckej rodiny.

Tekovské Nemce

Táto dedinka je najvýchodnejšou obcou regiónu Horného Požitavia. Ide o skvelé miesto pre nadšencov turistiky. Obec je totiž východiskom turistickej trasy do Pohronského Inovca. Trasou značeného turistického chodníka je možné dostať sa na najvyšší bod pohoria Veľký Inovec (901 m n. m.), odkiaľ je prekrásny výhľad na široké okolie.

Pozrite si aj prvý diel tipov z našej redakcie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM