Peter Klimant Rôzne

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Moravciach, do ktorých by ste mali zavítať

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Moravciach, do ktorých by ste mali zavítať
Zdroj: Dnes24.sk

Pohľad z výšky

Ľudia sa radi na svet pozerajú z výšky a vyhliadkové veže sú všeobecne veľkým turistickým lákadlom. Vyhliadková veža v Nevidzanoch uspokojí aj náročnejších vyhliadkarov. Takmer 20 metrov vysoká drevená veža s murovanými základmi ponúka krásny výhľad na celé široké okolie. Okrem toho je z každej strany vybavená kvalitnými popiskami, čiže budete presne vedieť, na čo sa konkrétne pozeráte.

U Martokánov

Dedinka Hostie ponúka veľmi zaujímavú turistickú atrakciu – takzvaný Dom u Martokánov. Ide o špeciálny dom, v ktorom si môžete pozrieť, ako kedysi bývali naši predkovia. Tento klasický, pre región typický trojpriestorový obytný dom s kamennou podmurovkou a škridlovou strechou bol postavený začiatkom 20. storočia. Dozviete sa v ňom, ako kedysi naši predkovia spávali, varili, pracovali, žili. Dom u Martokánov jednoducho dýcha minulosťou. Viac sa o ňom dozviete tu: VIDEO: V dedinke Hostie vznikol dom tradičného bývania. Pozrite sa, ako to vyzerá u Martokánov

Lazárova studnička

Veľmi zaujímavé miesto ponúka obec Lovce. Lazárova studnička patrí medzi najkrajšie upravené studničky tríbečského pohoria. Vedie k nej asfaltová cesta, no hneď na jej začiatku je zákaz vjazdu pre motorové vozidlá. Cestu k studničke tak musíte absolvovať peši. Stojí to však za to. Ide o pokojné a veľmi relaxačné miesto. Atmosféru dotvára potom Pelúsok, ktorý tečie len kúsok od studničky. Popri návšteve tohto pekného miesta sa môžete ísť rovno pozrieť i do neďalekej zubrej obory.

Krypta

Veľmi pekné a nenápadné miesto sa nachádza vo vinohradníckej obci Nemčiňany. Je ním kopec s „romantickým“ názvom Krypta. Ten neostal svojmu menu nič dlžný, na jeho vrchole sa totiž skutočne nachádza krypta. Ide o rodinnú hrobku rodiny Kostolányiovcov, ktorí boli v minulosti miestnymi pánmi. V dedine sa traduje, že celý svoj veľký majetok prehrali v hazardných hrách. Ostala po nich táto krypta, ktorej okolie svojou krásou láka turistov.

Turecký most

Naozaj krásnu technickú pamiatku nájdeme pri obci Nová Ves nad Žitavou. Ide o skvelo zachovaný trojklenbový kamenný most, ktorý bol vybudovaný na konci 16. storočia. Práve pre toto obdobie jeho vzniku zrejme dostal pomenovanie „Turecký most“. Šlo o významnú stavbu, v minulosti dokonca slúžil aj ako mýtna stanica. Používal sa až do konca 20. storočia, kedy v jeho blízkosti postavili moderný most, ktorý spája obce Nová Ves nad Žitavou s obcou Veľké Chyndice.

Foto: Dom u Martokánov (FS Vŕštek Hostie)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM