Peter Klimant Kultúra

Topoľčiansky park sa prebúdza do sezóny: Blíži sa populárny Ranžírung

V známom parku Topoľčianky bude už čoskoro poriadne živo. Blíži sa prvá veľká akcia tohto roka, tretí ročník obnovenej tradície parku - Ranžírung.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčiansky park sa prebúdza do sezóny: Blíži sa populárny Ranžírung
Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie Park Topoľčianky plánuje túto jar pripraviť už v poradí tretí ročník obnovenej tradície slávnosti vynášania exotických rastlín z Oranžérie pod názvom Ranžírung. Táto slávnosť sa bude v topoľčianskom parku konať v nedeľu 15. mája so začiatkom o 14,30 hodine.

Ranžírung je historická tradícia, ktorá sa kedysi v parku konávala každý rok. „Ranžírung je vlastne slávnosť, pri ktorej sa z oranžérie vynášajú kvety a rastliny, rôzne citrusovníky, banániky, všeličo čo tie šľachtické rody kedysi pestovali. Tie sa vynášali na leto von a potom zase na jeseň sa vracali späť na prezimovanie do tej oranžérie,“ vysvetľuje Pavol Bobok z občianskeho združenia Park Topoľčianky.

Toto vynášanie rastlín bolo v minulosti vnímané ako veľká udalosť, ktorou sa značil príchod teplých dní. „Záhradník to všetko vtedy doniesol, ukázal tej vrchnosti a v podstate tým sa začalo leto v parku,“ dodal Bobok. Počas slávnosti sa môžeme tešiť na tradičný kultúrny program a vyhodnotenie súťaže detí v maľovaní.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Deň otvorených dverí v Národnom žrebčíne už čoskoro: Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Milovníci fotografie si prídu na svoje: V Topoľčiankach sa uskutoční Medzinárodná fotografická výstava

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM