Peter Klimant Samospráva

Nepríjemné správy pre Moravce: Radnica má na krku trestné oznámenie, hrozí i mastná pokuta!

Na radnicu si nedávno posvietili inšpektori práce. Dôvodom ich návštevy bolo podozrenie z porušovania práv zamestnancov mesta. Výsledky kontroly sú už známe. Mesto ma na krku nové trestné oznámenie a hrozí mu i poriadne mastná pokuta!

Ilustračný obrázok k článku Nepríjemné správy pre Moravce: Radnica má na krku trestné oznámenie, hrozí i mastná pokuta!
Zdroj: Dnes24.sk

Začiatkom mesiaca sme vás informovali o pripravovanej kontrole Inšpektorátu práce na zlatomoraveckej radnici. Dôvodom, pre ktorý sa inšpektori rozhodli si posvietiť na našu mestskú samosprávu boli nočné zastupiteľstvá v Zlatých Moravciach, pri ktorých vzniklo podozrenie, že dochádza k porušovaniu práv zamestnancov mesta. Tí museli na poslednom zasadnutí pracovať od rána takmer do polnoci.

Inšpektori už majú kontrolu za sebou a jej výsledky sú už taktiež známe. Podľa hlavného inšpektora práce Róberta Bullu došlo na radnici za posledné dva roky k viacerým porušeniam Zákonníka práce. Konkrétne podľa neho ide o viaceré porušenia v oblasti pracovného času. Taktiež bolo zistené, že mesto v určitých mesiacoch rokov 2014 a 2015 nedodržalo dohodnutý výplatný termín a nadčasy neboli zamestnancom mesta vyplácané tak, ako mali byť.

„Inšpektorát práce Nitra zistil, že niektorým zamestnancom, ktorí sa zúčastnili zasadnutia mestského zastupiteľstva po 22:00 hod za každú hodinu práce v noci, nebol poskytnutý príplatok v sume 25% hodinovej sadzby funkčného platu,“ informoval Bulla.

Mestu tak hrozí poriadne mastná pokuta. Za všetky zistené nedostatky môže Inšpektorát práce uložiť pokutu až do výšky 100-tisíc eur. To však nie je všetko. Zlaté Moravce majú na krku i trestné oznámenie. "Inšpektorát práce Nitra podal trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu nevyplatenia nárokovateľnej časti mzdy niektorým zamestnancom, " dodal Bulla.

Čítajte tiež:

Rokovacie maratóny v Zlatých Moravciach? Na radnicu si posvieti Inšpektorát práce!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM