Peter Klimant Samospráva

Rokovacie maratóny v Zlatých Moravciach? Na radnicu si posvieti Inšpektorát práce!

Rokovanie zastupiteľstva do neskorých nočných hodín nie je v Moravciach žiadna rarita. To posledné trvalo takmer do polnoci. Nočné maratóny sú zaberákom pre prítomných ľudí a najmä pre pracovníkov mesta, ktorí naposledy robili 16 hodín bez pauzy. Na tieto praktiky si posvietia inšpektori práce.

Ilustračný obrázok k článku Rokovacie maratóny v Zlatých Moravciach? Na radnicu si posvieti Inšpektorát práce!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Zasadnutia mestského zastupiteľstva trvajú v Zlatých Moravciach z pravidla do neskorej noci. Rovnako tomu tak bolo i na poslednom rokovaní, ktoré sa skončilo krátko pred polnocou. Začalo pritom o štvrtej hodine poobede, poslanci si tak spoločne s primátorkou i viacerými obyvateľmi mesta posedeli v obradnej sále kaštieľa Migazziovcov takmer osem hodín.

Až okolo polnoci

Práve medzi obyvateľmi mesta bolo viacero Zlatomoravčanov, ktorí chceli poslancov oboznámiť so svojimi problémami. Podľa rokovacieho poriadku si však museli počkať až do samého záveru, kedy sa na rad dostal bod vystúpenia občanov. To trvalo vyše sedem hodín. Podľa hovorkyne mesta Márie Vozárovej sa prv podľa rokovacieho poriadku musia prerokovať zásadné body programu. Preto sa vraj nedá predpokladať, o koľkej hodine budú mať občania možnosť vystúpiť.

„Problém je možné riešiť iba zmenou rokovacieho poriadku. Na jeho novom znení poslanci pracujú a predpokladáme, že nové pravidlá nastavia tak, aby tento problém vyriešili k spokojnosti občanov,“ povedala Mária Vozárová.

Nočné rokovania sú záťažou nie len pre občanov

Rokovací maratón však okrem občanov mesta nie je prechádzka ružovou záhradou ani pre samotných zamestnancov radnice. Tí si musia zasadnutia „odkrútiť“ povinne. V praxi to vyzerá tak, že po bežnej osem hodinovej šichte na úrade utekajú rovno na zastupiteľstvo. Pri poslednom zastupiteľstve tak pracovali 16 hodín v kuse.

„V tomto prípade sa naši zamestnanci musia prispôsobiť. Uvedomujeme si, že rokovanie do neskorých nočných hodín sú náročné pre všetkých – pre zamestnancov i samotných poslancov, ktorí tiež pracujú. Avšak ak chceme prejsť všetky body, dať priestor na všetky vyjadrenia ako aj riešiť požiadavky obyvateľov, musíme počítať s tým, že si to vyžaduje určitý čas. Zamestnancom, ktorí sa zúčastňujú rokovaní mestského zastupiteľstva do neskorých hodín, poskytujeme náhradné voľno,“ vyjadrila sa Vozárová.

Inšpektorát práce si posvieti na radnicu

Zamestnanci radnice ráno po nočnom maratóne opäť nastupujú na ďalšiu „šichtu“. To sa ale nevidí nitrianskym inšpektorom práce.

„V zmysle Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal medzi koncom jednej a začiatkom druhej zmeny minimálny odpočinok v trvaní 12 po sebe nasledujúcich hodín. Tento odpočinok možno skrátiť až na osem hodín zamestnancovi len v nepretržitých prevádzkach a pri turnusovej práci, pri naliehavých poľnohospodárskych prácach, pri poskytovaní univerzálnej poštovej služby, pri naliehavých opravárskych prácach, ak ide o odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život alebo zdravie zamestnancov, a pri mimoriadnych udalostiach,“ informuje Róbert Bulla, hlavný inšpektor práce.

Bulla zároveň poznamenal, že situácia v Zlatých Moravciach evokuje podozrenie z porušovania pracovnoprávnych a mzdových predpisov. „Na základe týchto skutočností sa bude Inšpektorát práce Nitra zaoberať predmetným zamestnávateľom a vykoná v danej oblasti inšpekciu práce a inšpektori práce prešetria uvedené skutočnosti,“ dodal hlavný inšpektor práce.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM