Rôzne Správy Rôzne

Na Hrušove bude rušno: Ľudom sa predstaví nový informačný systém, zahrá i dobová hudba

Hrad Hrušov sa počas víkendu zapojí do Dní Európskeho kultúrneho dedičstva. Počas tejto kultúrnej udalosti sa nám predstaví nový informačný systém. Pripravený je však i ďalší zaujímavý program.

Ilustračný obrázok k článku Na Hrušove bude rušno: Ľudom sa predstaví nový informačný systém, zahrá i dobová hudba
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Na známej zrúcanine hradu Hrušov bude už čoskoro poriadne rušno. V sobotu sa tu bude konať zaujímavé podujatie, ktoré začne o 15.00 hodine. „Každoročne v septembri sa na celom Slovensku konajú Dni Európskeho kultúrneho dedičstva. Tohtoročné podujatie sa ponesie v duchu hesla "Pamiatky a my“ a ani hrad Hrušov nebude zaostávať," informuje občianske združenie Leustach, ktoré sa o hrad Hrušov dlhodobo stará.

Nový informačný systém

V rámci tohto podujatia je na pláne stretnutie priateľov, priaznivcov a podporovateľov združenia Leustach, počas ktorého sa bude konať i prezentácia nového informačného systému hradu. Chýbať podľa organizátorov nebude ani diskusia s jeho tvorcom Martinom Bónom.

O novom informačnom systéme sme vás informovali ešte začiatkom augusta. „Mnohí ľudia prechádzajú po hrade a nedokážu si trošku predstaviť, že čo bola táto miestnosť, čo sa nachádzalo v tejto časti. Tak to chceme urobiť takým spôsobom, že každá časť hradu bude mať svoju informačnú tabuľku,“ povedala nám v auguste Stanislava Blahová z OZ Leustach.

Ľudia by mali z nových tabúľ poľahky zistiť o aké miestnosti ide. Podľa priloženej mapky taktiež vyčítajú svoju súčasnú polohu na hrade. Na svoje si opäť prídu i deti, pre ktoré budú pripravené piktogramy, ktoré im prezradia, čo sa v danej miestnosti v minulosti robilo.

Hudba i práca archeológov

Okrem predstavenia tejto hradnej novinky uvidíme v sobotu aj iné zaujímavé veci. Ako uvádza OZ Leustach, verejnosti bude predstavený aj nový model ideovej rekonštrukcie hradu Hrušov z 13. storočia. Príde i hudobný hosť, prítomným ľudom zahrá dobovú hudbu zoskupenie Musicantica Slovaca.

Na hrade bude prebiehať i prehliadka, návštevníkov bude sprevádzať Jozef Blaho a Stanislava Blahová z OZ Leustach. Pripravená bude aj ukážka archeologického výskumu v podaní Róberta Daňa.

Môže vás zaujímať:

Návštevníci Hrušova, tešte sa: Na hrade pribudnú viaceré zaujímavé novinky

FOTO: Na hrade Hrušov odkryli významný objav, zažil i Františka II. Rákociho

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM