Peter Klimant Rôzne

Návštevníci Hrušova, tešte sa: Na hrade pribudnú viaceré zaujímavé novinky

Turisti sa majú na čo tešiť. Na hrade Hrušov už čoskoro pribudne celá kopa zaujímavých noviniek. Pozrite, o čo všetko pôjde.

Ilustračný obrázok k článku Návštevníci Hrušova, tešte sa: Na hrade pribudnú viaceré zaujímavé novinky
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Na hrade Hrušov je toto leto rušno. Len nedávno sa tam konal dvojtýždňový archeologický workshop, počas ktorého sa podarilo odhaliť významný 400-ročný objav. Popri tom ďalej pokračujú i murárske práce. To však nie je všetko, čo sa na známej hradnej zrúcanine v tomto období deje.

Občianske združenie Leustach, ktoré sa o hrad dlhodobo stará pracuje aj na viacerých novinkách, ktoré určite potešia návštevníkov všetkých vekových kategórií. Slávnostne uvedené do prevádzky by mali byť počas septembra.

Problém s odpadkami

„Chceme rozšíriť oddychovú zónu. Minulý rok sa nám podarilo postaviť altánok a herné prvky. Teraz by sme tam chceli zasadiť edukatívne herné prvky týkajúce sa prírodného prostredia,“ prezradila nám Stanislava Blahová z OZ Leustach.

Na hrade majú podľa jej slov menšie problémy s vandalizmom i nezodpovednými turistami, ktorí po sebe zanechávajú odpadky. Jedným takým edukatívnym prvkom by preto podla Blahovej mala byť informačná tabuľa s nákresmi ukazujúcimi, ako dlho trvá rozloženie obyčajnej plastovej fľaše v prírode a podobne. Tabuľa by mala podporiť ľudí, aby na hrade udržiavali čistotu.

Zvuky dreva

V septembri by mali na Hrušove pribudnúť aj zaujímavé zvukové efekty, ktoré budú určené najmä pre deti. Pôjde o zvuky dreva.

„Ľudia tu nepoznajú v okolí drevo, aké je typické pre tento kraj. Tak im chceme ukázať, že toto je taký a taký druh stromu a vydáva taký a taký zvuk,“ vysvetľuje Blahová.

Nový informačný systém

Čerešničkou na torte bude podľa Blahovej nový informačný systém na hrade. „Mnohí ľudia prechádzajú po hrade a nedokážu si trošku predstaviť, že čo bola táto miestnosť, čo sa nachádzalo v tejto časti. Tak to chceme urobiť takým spôsobom, že každá časť hradu bude mať svoju informačnú tabuľku,“ povedala Blahová.

Ľudia by mali z nových tabúľ poľahky zistiť o aké miestnosti ide. Podľa priloženej mapky taktiež vyčítajú svoju súčasnú polohu na hrade. Na svoje si opäť prídu i deti, pre ktoré budú pripravené piktogramy, ktoré im prezradia, čo sa v danej miestnosti v minulosti robilo. To však nie je všetko.

„Zároveň to bude spojené aj so zaujímavými súťažnými otázkami, kde skryté nejaké nápisy a budú lúštiť písmenko. V závere po návšteve hradu im vyjde informácia, ktorú nevedeli. Túto informáciu musia hľadať. Čiže, zároveň si aj prejdú hrad, aj sa dozvedia niečo nové o objektoch a zároveň aj budú môcť súťažiť,“ povedala na záver Blahová.

Môže vás zaujímať:

FOTO: Na hrade Hrušov odkryli významný objav, zažil i Františka II. Rákociho

Hrad Gýmeš čaká archeologický výskum: Zapojiť sa môžu aj dobrovoľníci

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM