Peter Klimant Samospráva

Križovatka pred radnicou trápi vodičov: Zlatomoravčania by tam uvítali semafory, čo na to mesto?

Zlá dopravná situácia na križovatke pri mestskom úrade spôsobuje dlhé roky vrásky na čele u mnohých vodičov. O jej prestavaní na kruhový objazd sa hovorí už dlho, chýbajú však peniaze. Ľudia z mesta volajú po lacnejšom riešení - chcú semafory. Čo na to radnica?

Ilustračný obrázok k článku Križovatka pred radnicou trápi vodičov: Zlatomoravčania by tam uvítali semafory, čo na to mesto?
Zdroj: Dnes24.sk

Neprehľadná situácia a dlhé čakanie. Križovatka pri mestskom úrade je dlhodobo tŕňom v oku u mnohých vodičov. Už dlhšie sa v meste otvorene hovorí o jej prestavaní na moderný kruhový objazd, ktorým by sa ťažká dopravná situácia poriadne zjednodušila. To však nie je ľahká úloha. Tento cestný úsek toťiž spadá do vlastníctva Nitrianskeho samosprávneho kraja a bez jeho súhlasu sa tam nič stavať nemôže. Okrem toho mesto v súčasnosti nemá peniaze na takúto výstavbu. Radnica však nehádže flintu do žita.

Zatiaľ nie sú peniaze

Podľa Emila Hudáka, referenta dopravy zo zlatomoraveckého mestského úradu, radnica dala spracovať projektovú dokumentáciu s návrhom na vybudovanie novej okružnej križovatky, ktorá bola zaslaná na Nitriansky samosprávny kraj na odborné posúdenie.

„V súčasnosti prebiehajú konštruktívne rokovania medzi Mestom Zlaté Moravce a Nitrianskym samosprávny krajom ohľadom možnosti uskutočnenia výstavby novej okružnej križovatky,“ informuje Hudák, ktorý ale potvrdil, že mestu momentálne chýbajú peniaze na takúto výstavbu.

O rokovaní mesta s krajom nás radnica informovala ešte minulý rok. Vtedajší primátor Peter Lednár v tom čase vraj žiadal predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja, aby bol projekt výstavby kruhového objazdu zaradený do investičných zámerov kraja. Či bola jeho žiadosť nakoniec vyslyšaná, sme sa ale nedozvedeli. Kedy teda reálne dôjde k vybudovaniu nového kruháča je nateraz otázne.

A čo semafory?

Zlatomoravčania sa preto pýtajú, prečo mesto nerieši celú vec inak, lacnejším spôsobom. „Prečo by sa na tejto križovatke nemohli osadiť semafory? Bolo by to lacnejšie riešenie. Konečne by na tejto križovatke bolo menej nehôd. Niekde som čítal, že mesto dalo prísľub, že túto križovatku bude riešiť ešte asi pred 10 rokmi. Čo sa odvtedy na tejto križovatke zmenilo? Nič,“ pýta sa radnice občan prostredníctvom služby odkaz pre starostu.

I Zlatomoravčan Andrej (28) si myslí, že semafory by mohli byť dobré riešenie. „Je to určite lacnejšie a aj rýchlejšie riešenie. Kým sa tam postaví kruháč, to si ešte poriadne počkáme. To môže trvať celé roky kým sa do toho dajú, semafory by sa rýchlejšie dali zrealizovať,“ povedal svoj názor Andrej (28).

Vraj problém nevyriešia

Podľa Emila Hudáka však semafory problém na známej križovatke vôbec nevyriešia. „Vybudovanie semaforov problém nevyrieši. Problémom uvedenej križovatky je jej technické riešenie, nakoľko jednotlivé pôvodné ramená nie sú na seba kolmo napojené a nevyhovujúce súčasnej premávke sú aj jestvujúce šírkové parametre jednotlivých komunikácií,“ vysvetľuje zlatomoravecký referent dopravy.

Podľa jeho slov majú vozidlá dlhších rozmerov problém pri odbočovaní na ulicu Prílepská a následne pri zaraďovaní do svojho jazdného pruhu. „Viackrát sa menilo dopravné značenie z dôvodu zmeny prednosti v jazde, ale i napriek tomu to neprinieslo svoj požadovaný efekt, nakoľko sa zmenili smery dopravného zaťaženia a preto je potrebné z dôvodu zvýšenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a zníženia kolíznych bodov vybudovanie okružnej križovatky, ktorá v danom území dotvorí aj po estetickej stránke vonkajšie prostredie pred vstupom do centra mesta,“ uviedol Hudák.

Na záver dodal, že osadením semaforov by sa plynulosť cestnej premávky v uvedenej križovatke pravdepodobne iba zhoršila. Jediným vhodným riešením teda ostáva vybudovanie kruhového objazdu.

Čítajte tiež:

Zlá dopravná situácia pred radnicou: Dočkáme sa rekonštrukcie frekventovanej križovatky?

V Moravciach sa pracuje na návrhu, ktorý sa týka mnohých vodičov: Parkovaniu zdarma v centre môže byť koniec!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM