Peter Klimant Samospráva

Zlá dopravná situácia pred radnicou: Dočkáme sa rekonštrukcie frekventovanej križovatky?

Cesty v Zlatých Moravciach a ich stav. To je téma, ktorá zaujíma každého vodiča. V meste je viacero problematických úsekov, pri prechode ktorými si nejeden šofér dobre zanadáva. Pýtali sme sa radnice, kedy sa s tým bude niečo robiť?

Ilustračný obrázok k článku Zlá dopravná situácia pred radnicou: Dočkáme sa rekonštrukcie frekventovanej križovatky?
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Posledné dni naše mesto zažíva výstavbu kruhového objazdu pri obchodnom dome Tekov. Už v minulosti sme vás informovali, že stavbu financuje spoločnosť Tesco a nie mesto Zlaté Moravce. Viacero ľudí sa však pýta, prečo sa kruháč stavia práve tam a nie na nejakom kritickejšom úseku? Za taký úsek veľa ľudí z mesta považuje križovatku pri mestskom úrade.

Zlá dopravná situácia

Obrátili sme sa preto na radnicu, kde si problém tejto križovatky uvedomujú. „Primátor mesta si veľmi dobre uvedomuje zlú dopravnú situáciu na križovatke pri Mestskom úrade. Keďže pánovi primátorovi záležalo na tom, aby sa tento problém riešil, dalo mesto vypracovať projekt, ktorý rieši realizáciu a rekonštrukciu celej križovatky. Zásadnými problémami sú však financie a vlastnícke vzťahy,“ povedala hovorkyňa mesta Mária Vozárová.

„Predmetná križovatka má 4 ramená, z ktorých iba jedno (ulica 1. mája) je vo vlastníctve Mesta Zlaté Moravce. Zvyšné tri ramená sú vo vlastníctve Nitrianskeho samosprávneho kraja. Mesto by samozrejme v prípade realizácie zámeru muselo zafinancovať štvrtinu nákladov,“ dodala.

Je potrebná spolupráca

Podľa slov Vozárovej primátor Lednár žiadal predsedu NSK, aby bol tento projekt zaradený do ich investičných zámerov. Je podľa nej potrebné aby mesto spolupracovalo s NSK na tomto projekte. „NSK aj mesto musia spolupracovať, aby bol projekt oboma stranami a ich poslancami odsúhlasený a aby obe strany našli zdroje na financovanie tohto projektu,“ povedala Vozárová.

A aká je predpokladaná cena rekonštrukcie tejto križovatky? Podľa hovorkyne mesta to je až 500 000 eur.

Primátor sa bráni

Okrem výstavby kruhových objazdov sa treba sústrediť i na opravu ciest, ktoré sú v našom meste na viacerých úsekoch plné výtlkov. Primátor sa v tomto bráni. Podľa hovorkyne sa Lednár viackrát snažil tento problém riešiť, no mestskí poslanci ho nepodporili.

„Primátor mesta počas tohto funkčného obdobia veľakrát predkladal mestskému zastupiteľstvu a finančnej komisii na schválenie investičné akcie mesta, kde boli okrem iného navrhované aj rekonštrukcie viacerých ulíc a vybudovanie nových parkovísk v obytných zónach. Mestské zastupiteľstvo však nikdy neschválilo úver, z ktorého mohli byť tieto akcie financované,“ dodala Vozárová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM