Peter Klimant Rôzne

Boj aktivistov o záchranu rýchlika je na svojom konci: Tekov obnovený nebude!

Rýchlik Tekov v minulosti spájal Zlaté Moravce priamo s Bratislavou i so stredným Slovenskom. Pre ľudí z nášho regiónu šlo o praktický spoj, aktivisti sa ho preto snažili obnoviť. Ich boj s úradmi je však už na svojom konci.

Ilustračný obrázok k článku Boj aktivistov o záchranu rýchlika je na svojom konci: Tekov obnovený nebude!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Ešte v novembri minulého roka rozbehla skupina aktivistov z Moraviec veľkú petíciu za opätovné zavedenie rýchlika Tekov. Ten dlhé roky jazdieval po trase: Banská Bystrica – Zvolen – Žiar nad Hronom – Kozárovce – Zlaté Moravce – Lužianky – Hlohovec – Trnava – Bratislava. V roku 1997 bol však tento spoj zrušený a Zlaté Moravce tak spolu s priľahlým regiónom ostali bez priameho vlakového spojenia s hlavným mestom a stredným Slovenskom. Aktivisti sa ho snažili obnoviť s jeho pôvodnou trasou.

Petícia za jeho obnovenie prebehla vo viacerých mestách. Ľudia sa pod ňu mohli podpísať priamo v Moravciach, Nitre, Bratislave i v Trnave. Po vyzbieraní všetkých potrebných podpisov sa organizátori petície obrátili na Ministerstvo dopravy. Ich rokovanie s generálnym riaditeľom Sekcie železničnej dopravy Jiřím Kubáčkom prebehlo v týchto dňoch. Dobré správy však neprinieslo. Ministerstvo sa totiž rozhodlo rýchlik neobnoviť.

Podľa aktivistu Alexa Diaza bol ich návrh zamietnutý z viacerých dôvodov. „Rýchlik Tekov cez Zlaté Moravce je podľa ministerstva nesystémový a nekoncepčný, nie sú vlakokilometre a ani peniaze. Problém je i v trati, ktorá je vraj nestrategická, poplatná svojej dobe a vraj sa celá zosúva,“ vymenoval Diaz dôvody, ktoré im uviedlo ministerstvo. Boj o záchranu slávneho rýchlika je tak na svojom konci.

Čítajte tiež:

Aktivisti z Moraviec sa dali do pohybu: Začína boj o obnovenie rýchlika Tekov!

Ak jazdíte z Moraviec autobusmi, toto neprehliadnite: Prichádzajú ďalšie zmeny cestovného poriadku

Na fotke: vlaková stanica Zlaté Moravce

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM