Peter Klimant Rôzne

Významný archeologický objav na Hrušove: Hrad zrejme vyzeral inak, ako sa myslelo!

Tohtoročný archeologický výskum na hrade Hrušov priniesol ovocie. Archeológom sa podarilo nájsť významný objav, vďaka ktorému sa zistilo, že hrad pravdepodobne vyzeral inak, ako sa doteraz myslelo.

Ilustračný obrázok k článku Významný archeologický objav na Hrušove: Hrad zrejme vyzeral inak, ako sa myslelo!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Na hrade Hrušov je neustále veľmi živo. Dobrovoľníci z občianskeho združenia Leustach tu počas roka pravidelne organizujú rôzne brigády.Vďaka ním sa z areálu zrúcaniny odstraňujú náletové dreviny i tony sutín, ktoré zakrývajú jednotlivé časti hradu. Vykonávajú sa tu i viaceré záchranné murárske práce.

Okrem všetkých týchto prác sa na Hrušove tento rok robí i masívny archeologický výskum. „Momentálne sa skúma južná časť prvého predhradia hradu. Cieľom bolo odkryť pôvodný vstup do delovej bašty. Takým dôležitým prvkom je, že sa nám podarilo odkryť podlahy, po ktorých sa vtedy chodilo. Máme tu mladšiu podlahu, po ktorej sa chodilo v období renesancie v 16. až 17. storočí, ktorá teda vznikla k delovej bašte,“ hovorí archeológ Róbert Daňo.

Archeológom sa túto sezónu podarilo spraviť i jeden mimoriadne veľký objav. Našla sa významná časť opevnenia hradu, o ktorej sa doteraz vôbec netušilo, že existuje.

„Prekvapivým objavom je starší gotický parkan, pravdepodobne úplne prvý parkan, o ktorom sa netušilo, že existuje. Je to ďalšia stavebná etapa vo vývoji hradu. Znamená to vlastne, že ten hrad bol trocha inak stavebne disponovaný, ako sme si doteraz mysleli,“ vysvetľuje Daňo, podľa ktorého sa pôvodne myslelo, že južná hradba prvého predhradia, skôr ako vzniklo samotné predhradie, plnila funkciu parkánovej hradby.

Podľa jeho slov to dokazuje, že pôvodný vstup do hradu nešiel z juhu, ako je tak tomu dnes, ale pravdepodobne sa do pevnosti vstupovalo z východnej strany.

Čítajte tiež:

Nové stroje i bezpečnostné opatrenia: Hrad Hrušov sa spamätáva z veľkej rabovačky

Na fotke: Archeológ Róbert Daňo pri svojej práci na Hrušove

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM