Peter Klimant Rôzne

Nové stroje i bezpečnostné opatrenia: Hrad Hrušov sa spamätáva z veľkej rabovačky

Začiatkom tohtoročnej sezóny zažili dobrovoľníci na hrade Hrušov veľký šok. Známu pamiatku nášho regiónu úplne vybielili zlodeji, ktorí tu nenechali kameň na kameni. Po takmer štyroch mesiacoch od nepríjemného incidentu sme sa boli na hradnú zrúcaninu pozrieť. Ako to vyzerá na Hrušove dnes?

Ilustračný obrázok k článku Nové stroje i bezpečnostné opatrenia: Hrad Hrušov sa spamätáva z veľkej rabovačky
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Koniec tohtoročnej jari bol pre dobrovoľníkov na hrade Hrušov veľmi ťažký. V závere mája na stredovekej zrúcanine úradovali zlodeji, ktorí hrad doslova vybielili. Ukradli všetko, od krovinorezu až po malinovky pre brigádnikov.

„Zlodeji využili, že pršalo a nedalo sa robiť, majstri preto neboli na hrade. To vystriehli a urobili nám obrovské škody,“ vysvetľuje Jozef Blaho z občianskeho združenia Leustach, ktoré sa o zrúcaninu dlhodobo stará.

Pomohli dobrí ľudia

V prvom momente to vyzeralo tak, že záchranné práce na hrade skončili na dlhú dobu. To sa našťastie nestalo. „Bolo to zlé, zmizol nám veľmi drahý krovinorez, zmizla i drahá centrála, ktorá nám vyrábala elektrický prúd, vďaka ktorej išla miešačka a ďalšie agregáty, ktoré boli potrebné na práce. Od dobrých ľudí sme však darom získali nový krovinorez aj centrálu, ktorá nám veľmi pomohla v tých ďalších mesiacoch, lebo tie práce hneď pokračovali ďalej. Čiže hneď na druhý deň po krádeži sa pracovalo,“ hovorí Blaho.

Postupne sa podľa jeho slov podarilo dobrovoľníkom nadobudnúť i všetky ostatné potrebné veci, vďaka ktorým záchranné práce mohli naplno pokračovať ďalej.

Bezpečnostné opatrenia

Okrem toho na hrade pribudli i nové bezpečnostné opatrenia. Dvere, ktoré chránia pracovné náradie sú oveľa kvalitnejšie a pevnejšie. Drahšie veci si dobrovoľníci po novom so sebou odnášajú vždy po šichte pracne domov. Veľkou novinkou je uzatváranie horného hradu. K tomuto kroku podľa Blaha dôjde od jesene tohto roku. Stane sa tak nie len pre vandalizmus, ale aj pre ochranu cennej časti hradu.

Hrad Hrušov bol v minulosti vykradnutý už 4-krát. Práve posledná krádež bola pritom najväčšia. Škoda, ktorú zlodeji spôsobili bola dobrovoľníkmi vyčíslená až na vyše tritisíc eur. Ani však po takmer štyroch mesiacoch od tejto nepríjemnej udalosti nie je stále známy páchateľ. „Zatiaľ nič, nemáme žiadnu pozitívnu správu, že by sa niečo vyriešilo. Pomaličky na to zabúdame a robíme ďalej to, čo nás baví,“ dodal Blaho.

Na Hrušove sa na veľkú rabovačku postupne zabúda
12
Galéria
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM