Peter Klimant Samospráva

Mesto má novú právničku: Prijatá bola bez výberového konania, nie každému sa to pozdáva

Na zlatomoraveckej radnici sa udiala dôležitá personálna zmena. Mesto má novú právničku. Prácu získala bez výberového konania, čo sa nie úplne pozdáva poslancovi mesta.

Ilustračný obrázok k článku Mesto má novú právničku: Prijatá bola bez výberového konania, nie každému sa to pozdáva
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Zlaté Moravce má novú právničku. Stala sa ňou Elena Kardašová, ktorá do funkcie nastúpila začiatkom júla. Radnica ju prijala na základe toho, že predchádzajúca právnička Katarína Páleniková, ktorá koncom minulého roka nastúpila na materskú dovolenku, mala s mestom uzatvorenú pracovnú zmluvu na dobu určitú, ktorá vypršala 30. júna 2016.

Poslanec by uvítal výberové konanie

Radnica obsadila funkciu právnika mesta bez výberového konania, ktoré v tomto prípade podľa zákona nebolo potrebné. „Nakoľko právnik MsÚ nie je pozícia vedúceho zamestnanca a vzhľadom k tomu nebolo potrebné na toto pracovné miesto robiť výberové konanie,“ informovala nás Silvia Švajčíková z Mestského úradu.

V minulosti však bola, aj keď nemusela, pozícia právnika mesta obsadená práve na základe výberového konania, čo je lepší spôsob na získanie dobrého zamestnanca, myslí si mestský poslanec. „Primátorovi zo zákona nevyplýva povinnosť obsadzovať miesta výberovým konaním ale jedným dychom treba povedať, že práve výberové konania sú najlepším spôsobom obsadzovania kľúčových miest vo verejnom sektore, pretože dávajú šancu kvalitným ľudom,“ povedal poslanec Michal Cimmermann.

Primátor v tom problém nevidí

Primátor Dušan Husár to však vidí inak. „Boli sme poučení z minulosti, kedy boli vypísané výberové konania a potom právnik odišiel, poprípade skončila mu pracovná zmluva na dobu určitú, ďalší odišiel v skúšobnej dobe,“ vyjadril sa pre portál Moravce 24 primátor Dušan Husár, ktorý zároveň dodal, že na právničku Kardašovú mal už určité referencie a komunikovali spolu podľa jeho slov už takmer mesiac pred jej nástupom do novej práce.

Poslanec Cimmermann je napriek tomu toho názoru, že výberové konanie by bolo lepšie a malo by aj u ľudí lepší ohlas. „Zvyšuje to dôveru ľudí voči samospráve. Je preto potrebné vpustiť do systému viac svetla a zvýšiť tak možnosť verejnej kontroly. Férové výberové konania sú toho základným predpokladom namiesto politických nominácii,“ vyjadril sa poslanec.

Husár si však nemyslí, že by to bol úplne správny krok a je so svojím rozhodnutím zatiaľ plne spokojný. „Ja som nejakým spôsobom hľadal právnika, hľadal som skúseného právnika, myslím si, že sme sa rozhodli správne. Uvidíme do budúcna,“ reagoval primátor.

Nová právnička a jej prax

Elena Kardašová je absolventkou Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Podľa vyjadrenia mesta má za sebou 20-ročná odbornú prax v odbore právo.

Má vykonané skúšky do Slovenskej advokátskej komory, absolvovala skúšky z verejného obstarávania,“ povedala Švajčíková z Mestského úradu, podľa ktorej sa Kardašová vyzná aj v oblasti Európskych fondov.

Môže vás zaujímať:

Husár si už vybral svojho zástupcu: Viceprimátorom sa stal poslanec Marek Holub

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM