Peter Klimant Kultúra

FOTO: Vyzdobený voz, hudba a dobrá nálada. V Topoľčiankach zažili fašiangy vo veľkom štýle

Fašiangové obdobie finišuje. V neďalekých Topoľčiankach si jeho záver užili vo veľkom štýle. Ulicami dedinky prechádzal fašiangový sprievod, v ktorom nechýbal ani vyzdobený voz s hudobníkmi. Pozrite si to.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vyzdobený voz, hudba a dobrá nálada. V Topoľčiankach zažili fašiangy vo veľkom štýle
Zdroj: Dnes24.sk

V neďalekých Topoľčiankach bolo veselo. Po roku tu ľudia opäť oslávili záver fašiangov v poriadne veľkom štýle. V sobotu obcou prechádzal veselý fašiangový sprievod. Ten postupne prechádzal, rovnako ako každý rok, všetkými ulicami dedinky.

Dokopy tak prešiel úctyhodných trinásť kilometrov. Súčasťou tohto sprievodu bol i vyzdobený voz ťahaný párom koní. O dobrú zábavu a hudbu sa postarali členovia folklórnej skupiny Topoľnica a dychovej hudby Podhrušovan, ktorí boli vyobliekaní i v topoľčianskych krojoch. V známej dedinke tak vyčarovali tú pravú fašiangovú veselicu so všetkým, čo k tomu patrí.

Fašiangy boli odjakživa symbolom veselosti a zábavy, taktiež označovali obdobie, ktoré ukončovalo priadky a za ktorým nasledovalo tkanie. Boli a sú akýmsi premostením medzi časom Vianoc a predveľkonočným obdobím. Fašiangové obdobie sa začína od Troch Kráľov a trvá do Popolcovej stredy. Je v podstate obdobím prechodu od zimy k jari.

Foto: Ivan Klbik

Môže vás zaujímať:

Pochovávanie basy v Zlatých Moravciach: Čo všetko si pre nás pripravilo mesto?

V Topoľčiankach bolo veselo: Konali sa tu fašiangy vo veľkom štýle!
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM