Peter Klimant Kultúra

Pochovávanie basy v Zlatých Moravciach: Čo všetko si pre nás pripravilo mesto?

Ani sme sa nenazdali a koniec obdobia fašiangov je už takmer tu. Na ich konci je zvykom symbolické pochovávanie basy, pri ktorom sa ľudia poslednýkrát pred pôstom poriadne zabavili. Čo si pre nás mesto pripravilo na túto udalosť?

Ilustračný obrázok k článku Pochovávanie basy v Zlatých Moravciach: Čo všetko si pre nás pripravilo mesto?
Zdroj: TASR

Tak ako minulý rok, i tento rok si pre nás mesto Zlaté Moravce pripravilo na záver obdobia fašiangov tradičnú slávnosť pochovávania basy. Tá sa u nás bude konať v utorok 9. februára so začiatkom o 15:30 hodine v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu.

Tešiť sa môžeme na bohatý kultúrny program, v rámci ktorého uvidíme viacero zaujímavých speváckych a tanečných vystúpení. Podľa informácií z Mestského strediska kultúry a športu na tohtoročnom Pochovávaní basy vystúpia Tatiana Kováčová, spevácky súbor Babička, folklórne súbory Zlatomoravčanka, Drumbľa, Zlatňanka a nebudú chýbať ani deti z materskej školy Žitavské nábrežie, ktoré predvedú svoje číslo.

Toto pochovávanie basy však nebude jediné, ktoré sa v našom meste udeje. Basu pochovajú už v predstihuv Mestskom múzeu Zlaté Moravce, konkrétne už túto stredu o štrnástej hodine. Nebude tu chýbať ochutnávka lahodných fánok a šišiek. O fašiangovú zábavu sa postará spievaním fašiangových ľudových piesní Spevácky súbor Kolovrátok.

Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky začínajúce sa od Troch kráľov a končiace Popolcovou stredou. Zaužívaním kresťanských noriem pôstu sa vyvíjali ako vyvrcholenie zábav a zvykov pred 40-dňovým pôstom.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Fašiangy vo veľkom štýle neďaleko Moraviec: Prídu gajdoši z celého Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM