Peter Klimant Rôzne

Emma má ešte len 15, no už zviditeľňuje naše mesto: V Moravciach vyrastá pozoruhodný tanečný talent!

Zlatomoravecká školáčka to veru na parkete vie. Emma (15) zviditeľnila Zlaté Moravce na tanečných súťažiach doma i v zahraničí. Na svojom konte už má aj titul majstra Európy. Tento mladý talent sme vyspovedali v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Emma má ešte len 15, no už zviditeľňuje naše mesto: V Moravciach vyrastá pozoruhodný tanečný talent!
Zdroj: Dnes24.sk

"Emmka bola vždy šikovná a snaživá. Patrila medzi tanečníkov, ktorí sa nevedia zmieriť s tým, ak im niečo nejde a trénovala dovtedy, kým nedostala pochvalu,“ povedala nám na úvod o svojej zverenkyni Emme Klučiarovej (15) trénerka Nikoleta Szegényová zo zlatomoraveckej tanečnej skupiny Piruett, ktorá Emmu učí už takmer osem rokov.

Emma sa podľa svojej trénerky vždy rýchlo učila. Už po dvoch rokoch trénovania absolvovala svoju prvú súťaž, kde zažiarila a so svojou tanečnou partnerkou odchádzala domov s medailou na krku. "Potom to už šlo ako po masle. Emmka uplatnila svoj talent. Tancom žije dodnes a chcela by v ňom pokračovať aj naďalej, dodáva Nikoleta. Emma (15) vo vojom mladom veku už dosiahla mnohé krásne úspechy. Jedným z najväčších je pravdepodobne vybojovanie prvého miesta na Majstrovstvách Európy. Aby sme o jej úspechoch a láske k tancu zistili viac, tento mladý talent sme vyspovedali v rozhovore.

Ako si sa k tancu dostala?

Tancujem už 12 rokov. K tancovaniu som sa po prvýkrát dostala vďaka mojej mamine, ktorá voľakedy tiež tancovala. Už v detstve si na mne všimla , že mám talent a cit pre tanec.

Aké boli tvoje tanečné začiatky?

Moje tanečné začiatky boli celkom príjemné. Veľakrát som ako dieťa tancovala pred zrkadlom v topánkach na podpätkoch. Odkedy som začala chodiť do tanečného krúžku, nebol pre mňa problém naučiť sa hocijaký tanečný prvok.

Čo bolo zo začiatku pre teba na tanci najťažšie?

Na tanci sa mi nezdá, že by bolo niečo ťažké. Vždy mi to išlo ako po masle. Zrejme som zdedila dobré gény od rodiny (smiech).

Čo pre teba znamená tanec?

Tanec pre mňa znamená celý môj život. Je to pre mňa krehká rovnováha medzi dokonalosťou a krásou. Je to činnosť, bez ktorej by som nevedela fungovať. Vlastne to nie je o tom, ako tancuješ telom, ale o tom, že to cítiš srdcom .

Na ktoré úspechy si najviac hrdá?

Začiatky mojich úspechov boli tanečné vystúpenia, kde som po prvýkrát stála na javisku. Postupom času sa začali meniť vystúpenia na rôzne súťaže, kde sme sa prezentovali už ako tanečná skupina Piruett. Prvá súťaž sa konala v Dolnom Kubíne, kde sme získali ocenenie od poroty za výborné prevedenie. Postupom času sme sa vypracovali na Majsterky Európy- tento úspech si cením zo všetkých najviac.

Ktorý moment z tvojich úspechov ti najviac utkvel v pamäti?

Nedá sa mi zabudnúť na jeden tanec, ktorý som tancovala a tvorila s mojou dobrou kamarátkou Viktóriou Dubcovou. S týmto duom sme vyhrali 1. miesto na Majstrovstvách Európy v Maďarsku v roku 2015.

Ako vyzerá tvoj tanečný tréning?

Moje tréningy sa odlišujú. Keď mám tréning s menšími deťmi, prebieha asi takto: najskôr si zapíšeme dochádzku a pokračujeme rozcvičkou . Po rozcvičke si zopakujeme všetko, čo sme sa naučili. Postupom času sa učíme nové prvky a koncom hodiny hrávame tanečné hry. Môj tréning prebieha najskôr rozcvičkou, ktorá sa líši od rozcvičky malých detí. Máme náročnejšie cviky, ktoré by menší nezvládli. Po rozcvičke začíname trénovať, tvoriť a učiť sa nové veci.

Učíš teda aj menšie deti tancovať. Je to náročná úloha? Počúvajú ťa?

Áno, tento rok som začala učiť aj s mojou spolutanečníčkou Viktóriou menšie deti pod pedagogickým dozorom Zuzany Podolskej Szantovej, keďže nie sme plnoleté. V niektorých prípadoch je to dosť náročné, ale dá sa to zvládnuť. Deti sú zlaté ale niekedy dosť hyperaktívne. Nemám s nimi žiadne problémy.

Koľkokrát týždenne trénuješ?

Trénujem trikrát do týždňa .

Ste v Piruette dobrá partia?

My nie sme Piruett partia, my sme Piruett rodina!

Aký je tvoj tanečný vzor?

Mojím tanečným vzorom nie je nikto iný, ako moja tanečná trénerka Nikoleta Szegényová.

Plánuješ sa v budúcnosti i naďalej venovať tancu? Aké sú tvoje ciele?

Tancu sa plánujem venovať naďalej. Nemám nijaké vysoké ciele, nechávam to na osud , ale prestať sa venovať tancu určite nechcem .

Máš aj iné záľuby okrem tanca?

Moja záľuba okrem tanca je hra na gitare. Vo voľnom čase si rada prečítam dobrú knihu.

Foto: osobný archív E. Klučiarovej

Môže vás zaujímať:

Ďalší veľký úspech pre našich tanečníkov: Zlatomoravčania sú majstrami Európy!

Nikoleta (25) je šéfkou skupiny, ktorá žne úspechy doma aj v zahraničí: Rozhovor s profi tanečníčkou z Moraviec

FOTO: Mladá zlatomoravecká tanečníčka je hotovým talentom
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM