Peter Klimant Rôzne

Nikoleta (25) je šéfkou skupiny, ktorá žne úspechy doma aj v zahraničí: Rozhovor s profi tanečníčkou z Moraviec

Nikoleta Szegényová (25) je zakladateľkou a šéfkou zlatomoraveckej detskej tanečnej skupiny Piruett. Pod jej vedením dosiahli pirueťáci množstvo úspechom doma i v zahraničí. V rozhovore nám povedala viac nie len o svojej skupine ale aj o tom, ako to vyzerá, keď profi tanečníčka zavíta na diskotéku.

Ilustračný obrázok k článku Nikoleta (25) je šéfkou skupiny, ktorá žne úspechy doma aj v zahraničí: Rozhovor s profi tanečníčkou z Moraviec
Zdroj: Dnes24.sk

Ako si sa dostala k tancu?

K tancu som sa dostala v roku 1996, kedy ma prvýkrát do tanečnej priviedla mamina a babka. Bolo to Jumbo dance studio, vtedy ešte pôsobiace pod ZUŠ. Prekvapivo prvú hodinu tanečnej gymnastiky som pretrpela a už som sa viac nechcela vrátiť, pretože to veľmi bolelo. Ale počiatočný strach som prekonala prvým vystúpením na koncoročnej show. Bolo to pre mňa obrovské predstavenie. Mala som päť rokov a kostýmy, účes, prvý make up, no pre mňa to bol obrovský zážitok. Všetci tí tanečníci a ľudia čo sa prišli pozrieť, potlesk. Myslím, že vtedy som sa do toho zamilovala.

Aký druh tancu tancuješ?

Ja tancujem hlavne modernu, ako je show dance pop, hip –hop, lady style, moderný tanec a zbožňujem improvizáciu.

Aké sú tvoje najväčšie doterajšie tanečné úspechy?

Myslím že obrovský úspech je už len to, že ma ako choreografa moje decká odmeňujú víťazstvami. Samozrejme, neviem čo by som presne označila ako najväčší tanečný úspech. Tancujem srdcom a učím tak tancovať aj decká, no a keď to ľudia potom ocenia potleskom, to je ten najväčší úspech tanečníka.

Momentálne trénuješ detskú tanečnú skupinu Piruett. Ako táto skupina vznikla?

No pôvodne v roku 2006 som spolu s kamarátkami založila svoju prvú tanečnú skupinu BSDG (Back Street Dance Group ). Vtedy sme mali tak 13 – 15 rokov. Neskôr som v roku 2009 začala pomáhať ako trénerka v súkromnom Tanečnom Štúdiu Piruett, ktoré malo inú zakladateľku. Tanečné štúdio prestalo fungovať a ja som prebrala názov skupiny a teraz ju vediem pod zriaďovateľom CVČ Zlaté Moravce.

Viem, že si učila tancovať aj dospelých. Je náročnejšie učiť tancovať deti či práve dospelákov?

Začínala som s deckami 13 –14 ročnými. Iba neskôr, keď som v roku 2012 nastúpila ako tanečná lektorka do Akadémie Tanca v Nitre, som robila nejaké tréningy pre dospelákov a na tanečných sústredeniach. No keď to mám zhodnotiť, lepšie sa mi pracuje s menšími deťmi. Ideálna skupina od 6 do 13 rokov. Decká sú úprimné a povedia ti všetko na rovinu a to sa mi páči. S dospelákmi je to zložitejšie…

Stalo sa ti niekedy, že ti pri trénovaní do práce „kecali“ rodičia detí?

Bolo pár rodičov, čo to skúšalo, tak s rodičmi všeobecne nie je nuda. Ale do tréningov si kecať nenechám (smiech)!

Pri tréningoch sa dá určite zažiť kopa zábavných momentov. Pamätáš si na nejaké vtipné príhody?

Čo sa stane v Piruett rodine, to v Piruett rodine aj ostane (smiech).

Tanečníci používajú pri svojich vystúpeniach rôzne kostýmy. Zostavuješ ich pre svojich zverencov sama?

Doteraz to bolo vždy tak, že všetky kostýmy pre tanečníkov som zabezpečovala sama a teda s pomocou našej šikovnej krajčírky Danky Jenisovej. No tento rok mi s touto časťou pomáhajú šikovné ruky mamičiek tanečníkov. V troch skupinách sa mi teda tento rok starajú o kostýmy rodičia detí, za čo som im neskutočne vďačná. Keď sa tak nad tým zamýšľam, naozaj fungujeme ako taká Piruett rodina. Je to skvelé, keď sa máte na koho obrátiť, keď potrebujete s niečím pomôcť.

A čo ty a tanečné kostýmy? Tie pre dospelých tanečníkov vedia byť niekdy poriadne vyzývavé. Tvoj priateľ nemá voči nim výhrady?

No všetky kostýmy musia odhaľovať iba to, čo majú. Ak je odhalené to, čo byť nemá a pôsobí to vulgárne, na súťažiach zato strhávajú body.

Kde ťa môžeme vidieť tancovať, mimo vystúpení skupiny Piruett?

Momentálne sa venujem hlavne trénovaniu a tento rok ma čakajú štátnice, takže primerane k štúdiu, takže chystám iba malú choreo na súťaž.

Aké méty by si ešte chcela dosiahnuť v rámci tanca?

Majstrovstvá Sveta a skĺbiť súkromie a prácu (smiech).

Tanečnica musí mať vypracované telo, ako si okrem tanca udržuješ svoju postavu?

No necelý rok som sa venovala fitnessu, ale keďže v priemere trénujem 3 až 5 hodín denne, už žiadne extra tréningy nepotrebujem.

Ako tanečníčka máš isto napočúvaných kopu hudobných žánrov. Aký žáner počúvaš najradšej a na ktorý sa ti najlepšie tancuje?

Nemám obľúbený žáner, pieseň ma musí niečím upútať, zaujať. Nerobí mi problém žiadna hudba, na ktorú sa dá tancovať, takú mám najradšej. Ale ak by som mala vybrať, tak teraz sú moje srdcovky Diplo, Adele, Sia, Beyonce.

Ako to vyzerá, keď profi tanečníčka zavíta na bežnú diskotéku? Predvádzaš tam svoje tanečné umenie, či nijak zvlášť nevyčnievaš z davu?

No ja na diskotéky veľmi nechodím. Keď už, musí to byť poriadna párty, no a keď mám príjemnú spoločnosť, nehanbím sa ani tanečne odviazať.

Mimo tanečného parketu, ako rada tráviš svoj voľný čas?

Najradšej svoj voľný čas trávim v kruhu rodiny a priateľom. Moja mamina je vášnivá turistka, tak s ňou robím turistiku. Najbližšie sa napríklad chystáme na lezeckú stenu. S priateľom chodíme na hory, ja lyžujem už od 3 rokov a on snowboarduje a cez leto sme začali robiť kitesurfing, takže sa nenudím a keď tak, si rada prečítam nejakú dobrú knihu.

Foto: Mária Švarbová

Môže vás zaujímať:

Parádne zakončenie sezóny: Zlatomoraveckí tanečníci si vybojovali ďalší skvelý úspech

Ďalší veľký úspech pre našich tanečníkov: Zlatomoravčania sú majstrami Európy!

Palec hore pre tanečníkov z Moraviec: Pozrite, ako zažiarili na Majstrovstvách Slovenska

Tanečníci z Moraviec žiarili na Majstrovstvách Európy: Čo choreografia, to medaila!

Zlatomoravecká tanečníčka Nikoleta Szegényová (25)
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM