Monika Földešiová Rôzne

Zmeny pri darovaní 2% z dane

Aj tento rok sa neziskové organizácie uchádzajú o podporu z 2% zaplatenej dane. Mechanizmus poukazovania podielu zo zaplatenej dane prešiel od svojho vzniku viacerými zmenami. Tá posledná nadobudla účinnosť 1. januára 2011.

Najdôležitejšie zmeny sa týkajú len právnických osôb, konkrétne ide o postupné znižovanie výšky %, ktoré môžu poukázať v prospech prijímateľov podielu zaplatenej dane. Opačnú tendenciu má postupné zvyšovanie darovania finančných prostriedkov právnickou osobou, keď v prípade nedarovania, štát nepoukáže prijímateľovi dodatočné 0,5 %.

Právnická osoba Najdôležitejšia zmena daňovej asignácie v tomto roku sa týka práve právnických osôb. Môžu poukázať 2 % z dane zaregistrovaným prijímateľom, pokiaľ v období január 2010 – marec 2011 darovali finančné prostriedky daňovníkom, ktorí nie sú založení za účelom podnikania, najmenej vo výške zodpovedajúcej 0,5 % zaplatenej dane. Tento dar však musí byť určený na rovnaké účely, aké sa vzťahujú na použitie 2 %: • ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb • podpora a rozvoj telesnej kultúry • poskytovanie sociálnej pomoci • zachovanie kultúrnych hodnôt • podpora vzdelávania • ochrana ľudských práv • ochrana a tvorba životného prostredia • veda a výskum Ak právnická osoba neposkytla dar za vyššie uvedených podmienok, môže poukázať len 1,5 % zaplatenej dane. Právnická osoba môže do konca marca 2011 poukázať % z dane priamo v daňovom priznaní.

Fyzická osoba Fyzická osoba môže do konca marca 2011 poukázať 2% priamo v daňovom priznaní rovnako ako doteraz.

Zamestnanec Pre zamestnancov sú dôležité 2 dátumy: Do 15. 2. 2011 môžu požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň a vystavenie tlačiva „potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti“. Na základe toho vyplnia „Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2% zaplatenej dane“. Do 30. 4. 2011 obe tlačivá odovzdajú na daňový úrad. ** Aj Nitrianska komunitná nadácia je jedným z prijímateľov 2% **2% pre nás znamenajú pomoc pre celý Nitriansky kraj, pre Nitru, pre životné prostredie, pre zdravie, pre šport, pre deti, pre seniorov, pre kultúru, pre dopravnú výchovu… 2% z daní nám pomáhajú podporovať myšlienku – aby ľudia ľuďom pomáhali. Doteraz sme mohli podporiť 726 projektov v celkovej sume 483 749,84 €. Podrobnosti nájdete na www.nkn.sk.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM