Veronika Kalinová Rôzne

Zlatomoravský včelár prezradil zaujímavosti z brandže: Aký je najkvalitnejší med?

Včelár, ktorý chová včely pod Veľkým Tribečom, tvrdí, že tohtoročná sezóna bude až o polovicu horšia ako tá minulá.

Ilustračný obrázok k článku Zlatomoravský včelár prezradil zaujímavosti z brandže: Aký je najkvalitnejší med?
Zdroj: Dnes24.sk

Príčiny vidí z týchto dôvodov. „Po dlhej zime nastalo priam letné obdobie, matky začali neskoro klásť. Včelám trvá 21 dní, kým sa vyvinú od vajíčka a za ten čas veľa stromov už odkvitlo. Napríklad čistý agátový med sa nám tento rok nepodarilo získať, lebo máj bol studený a veľa pršalo,“ povedal Marián Salay. Včelárstvu sa venuje už od malička, kde to odkukal od svojho otca, ktorý bol takisto včelár. Tomuto remeslu sa venuje aj jeho najstarší syn, takže prácu so včelami majú v rodine. Pod Tribečom vlastní Marián Salay 162 rodín a viacero rodín má aj v Nitre na Kalvárií a v Štefanovičovej, neďaleko Poľného Kesova.

Medovica vzniká súhrou okolností

Každoročne mu jeden úľ vyprodukuje od 40 do 60 kilogramov medu. Najkvalitnejší je medovnicový med, ktorý obsahuje najviac minerálnych látok a je prospešný pre srdce a cievy. „Medovicový med je mimoriadne kvalitný, ako jediný spomedzi všetkých medov je vhodný aj pre alergikov, pretože je živočíšneho pôvodu,“ povedal včelár.

Predpokladá, že takýto med by sa mu mohol tento rok podariť, lebo sú na to vhodné podmienky. „Na tento med je potrebné, aby boli studené noci, teplé dni a aby nepršalo,“ objasnil. Medovica vzniká tak, že včely zbierajú výlučky lariev, ktoré parazitujú na listnatých alebo ihličnatých stromoch. „Avšak na vyprodukovanie takéhoto medu musí byť dokonalá súhra okolností, inak sa med nepodarí,“ uviedol. Medovicový med dokonca ani každý rok nie je, lebo nie vždy sú naň vhodné podmienky.

Dopyt prevyšuje ponuku

Včelár spod Tribeča bude najbližšie vytáčať slnečnicový med. Pri ňom odhaduje dobrú úrodu, aspoň zatiaľ sa to tak javí. Čo sa týka cien medu, nastane zdraženie medu o zhruba 20 až 30 percent. Medu bude tento rok podstatne menej, ale s tým sa nedá nič robiť. Podľa včelára dopyt stále prevyšuje ponuku, takže s predajom kvalitného medu priamo od včelára nebude žiadny problém.

Foto: Rastislav Salay

Včelnica Kľačany pod Veľkým Tribečom
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM