Peter Klimant Rôzne

Zlatomoravecký fotograf Pavol Čepček o fotení svadieb: Zažil už aj útok koňa na kyticu

Známy zlatomoravecký fotograf Pavol Čepček fotí čoraz viac svadieb. Samozrejme, stále fotografuje aj iné snímky, no my sme sa v najbližších riadkoch zamerali práve na tento veľký deň dvoch ľudí. Ako to vyzerá spoza objektívu?

Ilustračný obrázok k článku Zlatomoravecký fotograf Pavol Čepček o fotení svadieb: Zažil už aj útok koňa na kyticu
Zdroj: Dnes24.sk

Fotograf Pavol Čepček fotografuje svadby už dlhé roky. „Začalo to asi pred 35 rokmi, keď ma oslovil kamarát, či mu nenafotím svadbu . Potom sa ozval ďalší kamarát, potom ďalší a tak sa to rozbehlo,“ začal svoje rozprávanie pre Moravce 24 skúsený zlatomoravecký fotograf.

Ako nám ďalej prezradil, dnes už ani presne nevie, koľko svadieb za tie roky nafotil. „Presné číslo neviem, pretože som si takúto evidenciu nikdy neviedol. Ale bolo ich dosť a dnes už niekedy fotím svadbu deťom tých, ktorým som fotil svadbu,“ hovorí Čepček.

Nie je to len o cvakaní

„Fotografovanie svadieb je to dosť náročné, pokiaľ chce človek nafotiť kvalitne a berie to vážne. Musím byť pripravený na rôzne varianty fotografovania, vyhovieť mladomanželom a zároveň ich viesť fotografovaním, aby to pre nich nebol stres, ale zábava a spomienky na celý život. Je ťažké niekedy vyhovieť predstavám mladomanželov, ale doteraz sme sa vždy dokázali dohodnúť,“ približuje Čepček prácu svadobného fotografa.

Tá podľa neho nie je vôbec jednoduchá. „Mnohí si myslia, že je to len cvakanie, ale keď chce fotograf dobre nafotiť, musí byť stále v strehu a vystihnúť zaujímavé momenty. Po svadbe nasleduje úprava fotografií, čo už ľudia nevidia. Po úprave fotografií nasleduje pre mňa veľmi dôležitá vec – výroba fotografií. Ja dodávam ľuďom nielen fotografie na DVD, ale aj klasické papierové. To je pre mňa výsledok práce. Mladomanželia dostanú balíček fotografií a album, ktorý si vyberú . Mne nestačí dať mladomanželom do rúk len DVD a viac sa nestarať. Možno som v tomto trošku staromódny, ale klasická papierová fotografia má pre mňa najväčšiu cenu,“ hovorí fotograf.

Fotografovanie s kamiónom i odťahovacím autom

Pre sobášiaci pár je svadba obrovským životným krokom a veľkým dňom D. Každý chce, aby všetko fungovalo ako má, aby mal okolo seba najbližších ľudí a krásne fotky. Aby sa mali čo ukazovať budúcim potomkom a aby mali spoločne načo o niekoľko rokov spomínať. Okrem fotiek priamo zo sobáša si preto treba spraviť i zopár záberov na rôznych zaujímavých miestach v okolí. Boli sme zvedaví, kde sa snúbenci z našich končín najradšej fotia.

Podľa Pavla Čepčeka sú u mladomanželov zo Zlatých Moraviec v kurze viaceré zaujímavé lokality. „Väčšinou je to park v Topoľčiankach, alebo Arborétum v Mlyňanoch, ale posledné roky vyhľadávame aj netradičné a niekedy uletené miesta na fotenie. Ale vždy je to hlavne to, čo chcú mladomanželia,“ prezrádza Čepček.

Samozrejme nás zaujímalo, ktoré miesto bolo zatiaľ najnetradičnejšie. „Neviem aké miesto bolo najnetradičnejšie, ale fotografie z každého svadobného fotografovania majú mladomanželom pripomenúť ich svadobný deň. Či už to bolo fotografovanie s kamiónom, alebo odťahovacím autom, vždy to má byť hlavne o snúbencoch. Snažím sa snúbencov nafotografovať tak, aby aj po rokoch na fotenie spomínali, aby im aj po rokoch fotografie pripomínali ten ich deň,“ odpovedal fotograf.

A ktoré miesto je teda u snúbencov najpopulárnejšie? To je podľa Čepčeka ťažko povedať. „Tie najpopulárnejšie miesta sa menia, aj podľa ročných období, aj podľa toho čo zrovna letí. Niekedy to so svadbou nemá nič spoločné, ale mladomanželom treba vyhovieť. Pre niekoho je to park a zámok v Topoľčiankach, pre niekoho Nitriansky hrad. Ja sa vždy prispôsobím mladomanželom. “

U samotného Čepčeka vyhrávajú prírodné scenérie. Najradšej fotí niekde v chotári, kde je práve krásne.

Kôň jej odhryzol z kytice

Fotograf pri svojom remesle mnohokrát zažije i vtipné príhody. I Pavol Čepček ich zopár zažil, na tieto spomína najradšej: „Keď sme fotografovali s koňmi a jednému sa zapáčila svadobná kytica a hneď ju ochutnal, alebo keď nevesta počas obradu už počas výmeny obrúčiek odrazu zmizla pod kľakátkom. Stalo sa mi , že počas fotografovania v topoľčianskom parku práve končila Hubertova jazda a okolo mladomanželov bol húf jazdcov na koňoch. Nevesta bola vo veľkom šoku, ale rozchodila to. Tých príhod je dosť. Väčšinou sú smiešne pre mňa a pre mladých sú to stresové situácie, na ktorých sa smejú až po dlhšom čase,“ dodáva s úsmevom.

Mohlo by vás zaujímať:

Priezvisko po vydaji – svoje či nové?

Svadba v kostole – ako na ňu?

Foto: archív Pavla Čepčeka

Fotky z dielne známeho zlatomoraveckého fotografa Pavla Čepčeka
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM