Peter Klimant Rôzne

Zlatomoraveckí zaľúbenci a poverčivosť: Ako to u nás vyzerá so svadbami v piatok 13-teho?

Čierna mačka cez cestu či rozbitie zrkadla evokuje v mnohých ľuďoch obavy spojené s poverčivosťou. S tou je spojený aj piatok trinásteho, o ktorom sa zvykne hovoriť, že je dňom nešťastným. Mnoho ľudí by však nesúhlasilo. Špeciálne tí, ktorí sa v tento deň vzali. Nájdu sa takí aj v Moravciach?

Ilustračný obrázok k článku Zlatomoraveckí zaľúbenci a poverčivosť: Ako to u nás vyzerá so svadbami v piatok 13-teho?
Zdroj: TASR

Piatok trinásteho je mnohými ľuďmi považovaný za nešťastný deň, deň spojený so smolou, bosorkami, či zvýšenou aktivitou zlých síl. Zlá reputácia sa s týmto dňom tiahne už od stredoveku. Niektorí ľudia majú z piatka trinásteho dokonca až fóbie.

Deň pred Sv. Valentínom

V roku 2015 máme v kalendári celkovo až tri takéto piatky. Prvý je už za nami, bol to deň pred sviatkom Sv. Valentína. A keďže Valentín je naopak najromantickejším dňom v roku a k tomu ešte stále máme i fašiangové obdobie plné veselíc a svadieb, boli sme zvedaví, či februárový piatok trinásteho, napriek jeho zlej povesti, nevyužili nejakí zaľúbenci z Moraviec na povedanie si svojho spoločného áno.

Zlatomoravecká matrikárka Dagmara Floreková nám prezradila, že zaľúbenci z nášho mesta sa tomuto dňu tentokrát radšej vyhli a teda žiadna svadba sa u nás nekonala. Čo je však zaujímavé, nikto nevyužil ani sviatok Sv. Valentína, kedy taktiež na pôde Zlatých Moraviec nedošlo k žiadnej svadbe.

„Nešťastný“ deň ich neodradil

Pátrali sme ale ďalej, či sa predsa len v záznamoch matriky nenájde nejaký pár, ktorý sa nebál povier a zvolil si práve povestný piatok trinásteho za najkrajší deň svojich životov. Pozreli sme sa na zápisy z posledných piatych rokov a predsa len sa nám podarilo niečo nájsť.

V piatok trinásteho septembra 2013 si v Zlatých Moravciach jedna zamilovaná dvojica vzájomne vymenila prstienky a to i napriek zlej povesti toho dňa. Rok pred tým, konkrétne piatok trinásteho v „mesiaci bláznov“ – apríli, sa tiež našli dvaja zaľúbenci, ktorí sa nezľakli „nešťastného dňa“. V rokoch 2011 a 2010 sa už svadby v tento deň nekonali. Keby však pátrame ďalej pravdepodobne by sme ešte našli aj ďalších nepoverčivých snúbencov.

Na záver môžeme len skonštatovať, že nie všetci ľudia sú poverčiví a niektorí si dokonca dokážu z obávaného dňa spraviť ten najkrajší.

Čítajte tiež:

Spoločným áno v roku 2014 zamilované páry nešetrili: Ako to vyzeralo so svadbami v Moravciach?

Keď láska nepozná hranice: Takíto zaľúbenci z cudziny mali svadbu v Moravciach

Sobášenie poslancami v Moravciach? Tieto mená vás môžu uviesť do stavu manželského!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM