Samospráva

Zlatomoravecká pálenica je zatvorená: Poslanci ju chcú dať do prenájmu

Napriek tomu, že sa všade naokolo už páli vo veľkom, v Zlatých Moravciach sa v mestskej pálenici destiláty nevyrábajú. Pálenica je zatvorená.

Ilustračný obrázok k článku Zlatomoravecká pálenica je zatvorená: Poslanci ju chcú dať do prenájmu
Zdroj: Dnes24.sk

Pálenica v Zlatých Moravciach je majetkom samosprávy. Donedávna bola v správe Technických služieb mesta, ktoré sa ale v tomto roku rozhodli vrátiť ju späť do rúk mestu. Dôvodom mala byť finančná stratovosť liehovaru.

„Záujem o pálenie zo strany občanov bol síce vysoký, pálenica však vyžadovala vysoké prevádzkové náklady. Bolo potrebné nutne investovať do novej destilačnej technológie. Tá pôvodná je už na hranici svojej životnosti. Nová technológia by podľa odhadov TS stála až od 30-tisíc do 40-tisíc eur. Problémom boli aj vysoké mzdové náklady na zamestnancov," povedal prednosta zlatomoraveckej radnice Marián Kováč.

Samospráva pálenicu nechcela zavrieť, no rovnako ju nechcela prevádzkovať sama. Mestskí poslanci sa preto rozhodli dať pálenicu do prenájmu súkromníkovi.

Ešte v júni 2019 schválili verejnú obchodnú súťaž, vďaka ktorej by sa liehovar mohol dať do prenájmu súkromníkovi. Táto súťaž ale úspešná nebola.

Prihlásil sa len jeden záujemca a jeho ponuka nespĺňala podmienky, ktoré si stanovilo mesto. Poslanci preto na septembrovom rokovaní museli schváliť ďalšiu súťaž a záujemcovia sa tak môžu odznova hlásiť so svojimi ponukami.

Páleničiarska sezóna trvá zväčša od konca augusta do začiatku apríla. Podľa prednostu Kováča je stále živá teoretická šanca, že sa bude v Zlatých Moravciach páliť ešte túto sezónu. "Teoreticky od novembra alebo decembra by sa mohlo začať páliť, ak by bol niekto v súťaži úspešný. Ale to je dnes ťažké predpovedať,“ povedal.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM