Peter Klimant Samospráva

Zlaté Moravce po predčasnom konci primátorky: Dôležité otázky a odpovede na ne!

Mesto prišlo o svoju primátorku. Serafína Ostrihoňová stratila svoju funkciu na základe právoplatného odsúdenia súdom, ktorý jej vymeral dvojročný podmienečný trest. Čo to znamená pre Zlaté Moravce? Kto prevezme jej stoličku a kedy sa budú konať nové voľby?

Ilustračný obrázok k článku Zlaté Moravce po predčasnom konci primátorky: Dôležité otázky a odpovede na ne!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Serafína Ostrihoňová bola v utorok krajským súdom v Nitre právoplatne odsúdená na dvojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom výkonu trestu na dva roky. Do basy teda nepôjde, no automaticky prišla o funkciu primátorky mesta Zlaté Moravce.

„Právoplatným odsúdením za úmyselný trestný čin primátorke zaniká mandát. Znamená to, že odsúdená osoba ako primátorka končí. Od tohto okamihu nemá žiadne oprávnenie, ani právny titul na poberanie platu a akýchkoľvek pôžitkov, ani na vykonávanie činností a právomocí súvisiacich s výkonom mandátu,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Marta Fabianová.

Balážová zatiaľ neúraduje

Na jej miesto by mala dočasne nastúpiť viceprimátorka Marta Balážová, ktorá by tak získala až do zloženia sľubu novozvoleného primátora plné kompetencie ako riadne zvolený primátor. „Ak zanikne mandát starostu pred uplynutím funkčného obdobia, plní úlohy starostu v plnom rozsahu zástupca starostu. Zastupovanie sa skončí zložením sľubu novozvoleného starostu,“ píše sa v zákone o obecnom zriadení.

Podľa vyjadrenia Mary Fabiánovej by Balážová už mala sedieť na stoličke primátorky.„Mandát primátorke zaniká zo zákona okamihom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku o odsúdení za úmyselný trestný čin. Týmto okamihom preberá plnenie úloh v plnom rozsahu zástupca primátora,“ vysvetľuje hovorkyňa Ministertva vnútra SR.

Boli sme preto zvedaví či Balážová už skutočne sedí na primátorskej stoličke. S otázkou sme sa obrátili na hovorkyňu mesta Katarínu Páleníkovú. „Momentálne ešte nie je primátorkou,“ znela jej odpoveď na našu otázku. Kedy sa tak stane nepovedala. Prisľúbila však, že mesto už čoskoro podá oficiálne vyhlásenie k celej veci.

Termín volieb neznámy

Ďalšou otázkou, ktorá sa dostáva do pozornosti, je termín konania nových primátorských volieb. O ich konanie musí prv požiadať samotné mesto. „Je predčasné uvádzať konkrétny termín nových volieb. Mesto musí najprv predložiť žiadosť o vyhlásenie nových volieb predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky prostredníctvom Ministerstva vnútra,“ uviedla Marta Fabianová.

Mesto podľa hovorkyne radnice zatiaľ nepredložilo žiadosť o vyhlásenie nových volieb. Hovorkyňa Páleníková nám nevedela zatiaľ povedať ani predbežný termín, kedy tak mesto spraví. „Po správnosti má mesto doručiť žiadosť ministerstvu vnútra. Neviem o tom, že by tam bola nejaká lehota,“ povedala Katarína Páleníková.

Ostrihoňová môže kandidovať znova

Na záver pre zaujímavosť uvádzame, že v predčasných voľbách bude mať šancu opäť kandidovať aj samotná Serafína Ostrihoňová. Potvrdili nám to na ministerstve vnútra.

„Môže kandidovať. Zákon nebráni tomu, aby odsúdená osoba opäť kandidovala,“ povedala Marta Fabianová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM