Kultúra

Zimný večer na dedine: V Moravciach uvidíme ukážky párania peria

Niečo pre milovníkov starých tradícií. Priestory múzea premení Spevácka skupina Zlatomoravčianka na tradičnú dedinskú izbu, v ktorej ukáže páranie peria.

Ilustračný obrázok k článku Zimný večer na dedine: V Moravciach uvidíme ukážky párania peria
Zdroj: Dnes24.sk

Tradičná kultúrna akcia v našom meste. V priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, pobočke Ponitrianskeho múzea, oživia členky Speváckej skupiny Zlatomoravčianka dňa 28. januára 2020 o 16.00 hod. tradíciu driapania peria.

„Páranie bude sprevádzané rozprávaním o tejto tradícii a spievaním piesní. Po skončení práce budú návštevníci pohostení tradičnými jedlami, ktoré sa v minulosti podávali pri tejto spoločenskej udalosti,“ informuje múzeum.

Páranie peria

V minulosti ľudia vykonávali počas zimného obdobia rôzne činnosti. Jednou z nich bolo i páranie peria. Ako opisuje Ponitrianske múzeum, na jednej strane táto činnosť nebola ľahká, na druhej strane bola vítanou spoločenskou udalosťou.

„Ženy a dievčatá sa schádzali v jednej domácnosti, kde párali perie domácej gazdinej do chystanej výbavy pre dcéru, či pre novorodeniatko. Perie sa páralo vo večerných hodinách do polnoci. Pri tejto spoločenskej udalosti sa rozprávali žartovné i strašidelné príbehy a spievali sa piesne,“ informuje Ponitrianske múzeum.

„Páračky boli aj príležitosťou na spoznávanie sa mladých a nezriedka končili aj rôznymi hrami, či tancom. Po skončení prác gazdiná všetkých pohostila koláčmi, sušeným ovocím a inými dobrotami i pálenkou,“ dodáva.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM