Kultúra

Zimný večer na dedine: Mestské múzeum pripravuje zaujímavé podujatie

Počas takzvaného Zimného večera na dedine sa priestory múzea premenia na tradičnú vidiecku izbu, v ktorej zažijeme prípravy priadze s ukážkou tkania na krosnách.

Ilustračný obrázok k článku Zimný večer na dedine: Mestské múzeum pripravuje zaujímavé podujatie
Foto: Jozef Milan / Zdroj: Dnes24.sk

V utorok, 29. januára 2019 o 16.00 hod. v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, pobočke Ponitrianskeho múzea, porozpráva Dávid Hudec o príprave priadze v minulosti a názorne predvedie tkanie na krosnách.

„Počas tkania vás SSk Zlatomoravčianka spievaním ľudových piesní prenesie do atmosféry čias tkania v minulosti, ktoré bolo v zimnom období dennou činnosťou ľudí z nižšej vrstvy,“ informuje múzeum.

Tkanie je technika, ktorou sa zhotovovali tkaniny krížením útkových a osnovných nití. Je to jeden z najstarších spôsobov zhotovenia textilu, ktorý sa vyvinul z pletenia.

Na území Slovenska boli do 1. pol. 20. stor. známe viaceré podoby tkania, od výroby dna riečic z ličiek, z konských vlasov, cez výrobu tkaníc tzv. tkáčskymi technikami až po tkanie na krosnách, ktoré sa používalo nielen v domácej, ale i remeselnej výrobe. Dodnes sa zachovalo vo vidieckom prostredí zhotovovanie niektorých druhov tkanín na horizontálnych krosnách.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM