Kultúra

Zimné večery na dedine: Mestské múzeum chystá zaujímavú novinku

Mestské múzeum Zlaté Moravce pripravuje novinku. Budeme sa môcť preniesť do dávno-nedávnych čias tradičného spracovania konope, ktoré sa vykonávalo počas zimného obdobia.

Ilustračný obrázok k článku Zimné večery na dedine: Mestské múzeum chystá zaujímavú novinku
Zdroj: TASR

Vo štvrtok, 25. januára 2018 o 15.00 hod. sa v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach vrátime do čias tradičného spracovania konope na priadzu, ktorú priblížia manželia Bieli a Spevácky súbor Briežok z Jedľových Kostolian názornou ukážkou s použitím autentického náradia.

V minulosti ľudia vykonávali počas zimného obdobia rôzne činnosti. Jednou z nich bolo práve spracovanie konope na priadzu. Konopu dnes nájdeme na poliach asi ťažko, no v minulosti sa pestovala bežne. Spôsob jej spracovania bol fyzicky náročný.

„Po dozretí sa ručne vytrhala a po vysušení sa zbavovala semien obíjaním o kameň, kolezo voza, či otĺkaním piestom. Po zbavení semien sa byle zviazali do snopov, ktoré sa máčali v močidle, alebo sa rosili. Po usušení sa drevnatá časť byle odstraňovala trepaním na trlici, či lámačke,“ povedala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea. Ako ďalej povedala, takto upravené vláknasa prečesávali cez hroty česáku, alebo hrebeňa, čím sa rovnali, vyhládzali, triedili podľa dĺžky a zbavovali nežiadúcich úlomkov. Spravidla sa to vykonávalo dva, alebo tri razy.

„Tento, takto opísaný proces spracovania konope sa nám možno zdá jednoduchý, ale v skutočnosti bol pre ľudí dosť fyzicky a časovo náročný. Vykonávali ho však v rámci možností, ktoré ponúkala doba. Postupne sa však začal úplne vytrácať s príchodom nových technológií a techniky,“ dodala na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM