Webnoviny - Rôzne

Žiaci budú mať angličtinu od septembra povinnú

Angličtina sa na školách povinne bude vyučovať od septembra, no zákon neurčuje, od ktorého ročníka.

(WEBNOVINY) Povinná angličtina v školách predsa len bude. Rozhodli o tom v dnešnom hlasovaní poslanci Národnej rady SR, ktorí opätovne schválili prezidentom Ivanom Gašparovičom vrátenú novelu školského zákona z dielne ministerstva školstva. Nestotožnili sa s jeho pripomienkou, že zavedenie povinnej angličtiny nie je dobrý krok a žiak by si mal sám vybrať ľubovoľný cudzí jazyk. Angličtina sa na školách povinne bude vyučovať od septembra, no zákon neurčuje, od ktorého ročníka. Maturitu z angličtiny norma neprikazuje.

Novela školského zákona, ktorá bude účinná od 1. marca, tiež ruší polročné vysvedčenia Žiaci ich už nedostanú celoplošne, možno však písomne požiadať o výpis. Vysvedčenie ako verejná listina má podľa rezortu význam, ak sa potrebuje žiak preukázať svojimi výsledkami pri prestupe na inú školu, prijímaní na inú školu alebo do zamestnania. V praktickom živote sa polročné vysvedčenie využíva len minimálne. Novela zavádza tiež prepisovanie existujúcich a vydávanie nových učebníc v Braillovom písme a obsahuje ustanovenie, podľa ktorého bude ministerstvo školstva povinné zverejňovať termíny školských prázdnin na tri roky dopredu. Rezort školstva na svojej internetovej stránke už v súčasnosti prázdniny na tri roky dopredu zverejnil. Ministerstvo tvrdí, že týmto krokom vychádza v ústrety dopravcom a podnikateľským subjektom, najmä v oblasti cestovného ruchu. Termíny prázdnin im majú pomôcť pri tvorbe cestovných poriadkov a príprave sezónnych pobytov.

Neznalosť angličtiny Slovákom škodí, zdôraznila Vášáryová Na vedľajšiu koľaj akademického sveta, internetového sveta, IT sveta aj celého vedeckého sveta odsúva Slovákov podľa Magdy Vášáryovej z SDKÚ-DS zanovité udržiavanie sa v starých vyšliapaných koľajach. V parlamentnej rozprave tak reagovala na kritiku zavedenia povinnej angličtiny vládnou novelou školského zákona, ktorú prezident Ivan Gašparovič práve pre túto povinnosť vrátil plénu na prerokovanie. Podľa Vášáryovej neznalosť anglického jazyka často nedovoľuje talentom zo Slovenska, aby sa vo svete presadili. Ako tvrdí, dobre učený jazyk zvládne každý, netreba sa vyhovárať na to, či niekto má talent na jazyky alebo nie.

Angličtina podľa poslankyne Smeru-SD prinesie veľa problémov Podľa Bibiany Obrimčákovej zo Smeru-SD prinesie zavedenie povinnej angličtiny do školstva veľa problémov. Ako poukázala, napríklad žiak španielskeho bilingválneho gymnázia bude musieť mať povinný ešte aj anglický jazyk, čo znamená pre neho veľkú záťaž. Exminister školstva Ján Mikolaj (SNS) vníma povinnú angličtinu ako politický, a nie odborný ťah.

„Ak odrátame v Európskej únii krajiny, v ktorých je angličtina úradným jazykom, z toho zvyšku vyše polovica má anglický jazyk povinný a mimochodom, je preferovaný aj v Nemecku,“ zdôraznil pred poslancami minister školstva Eugen Jurzyca, ktorého rezort normu vypracoval.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM