Adriana Blahová Rôzne

Zhruba sto ľudí bude čistiť Žitavu vlastnými rukami

Dobrovoľníci si pripomenú Svetový deň vody odstraňovaním odpadkov z okolia vodných tokov. Približne sto ľudí bude počas najbližších dní čistiť brehy Žitavy v Zlatých Moravciach, Machulinciach, Slepčanoch a vo Vrábľoch. Je to tradícia a neodmysliteľná jarná aktivita dobrovoľníkov na Požitaví.

Ilustračný obrázok k článku Zhruba sto ľudí bude čistiť Žitavu vlastnými rukami
Zdroj: Dnes24.sk

Ako uviedol koordinátor ochranárskej akcie v Zlatých Moravciach Ľudovít Chládek, čistenie Žitavy a Zlatňanky na ich viacerých úsekoch je na programe 22. marca počas dopoludňajších vyučovacích hodín. Do upratovania by sa mali zapojiť ochrancovia prírody a to okrem žiakov a pedagógov ZŠ aj obyvatelia Zlatých Moraviec, ktorí sa do odstraňovania odpadkov zapoja v sobotu. Takéto aktivity podľa slov Chládeka chcú robiť aj v priebehu roka, „vždy keď sa väčšie množstvo odpadu zachytí v koryte alebo naplaví na brehy potokov.“

„Od roku 1993 už po 20-ty krát si 22. marca v našom meste, takýmto spôsobom pripomíname Svetový deň vody. S výzvou sme sa obrátili na základné školy v meste a všetky štyri potvrdili svoju účasť,“ hovorí Ľudovít Chládek. „Rozdelili sme si jednotlivé úseky. Každá škola vie, ktorú časť vodného toku bude čistiť. Organizátori, Záhradnícke a Technické služby mesta, zabezpečia pre dobrovoľníkov všetko potrebné – ochranné rukavice a vrecia, do ktorých sa odpad bude ukladať. Zabezpečená je aj likvidácia odpadu na našej centrálnej skládke.“ Súčasne má na pamäti pohodu a zvýšenú bezpečnosť žiakov, ktorí budú čistiť brehy.

V Zlatých Moravciach bude čistiť v sobotu, 23. marca aj skupina pod vedením Miroslava Kráľa (predsedu okresného centra KDH). Čistenie Žitavy začne od hasičov smerom na Chyzerovce.

Machulince začínajú tiež v piatok 22. marca. Zraz dobrovoľníkov začína o 9-ej hodine pred kultúrnym domom. Práce odštartujú v úseku medzi mostmi pri Machulinskej bráne.

Slepčany budú čistiť v sobotu 23. marca. Organizátor je presvedčený, že práce tu bude dosť, keďže sa znova upchali zdrže, ktoré dobrovoľníci čistili aj minulý rok.

Čistenie Žitavy sa koná pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý sa oslavuje 22. marca. Dĺžka vodného toku je približne 100 kilometrov.

Anna Mondočková/mo­ravce24/

Svetový deň vody
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM