Veronika Kalinová Rôzne

Ženy v Moravciach odkladajú tehotenstvo: Priemerný vek prvorodičiek prekročil hranicu 27 roka!

Zlaté Moravce síce patria medzi menšie, avšak kultúrne vyspelé mestá, ale obyvateľov v ňom nepribúda. Práve naopak, mladé ženy odkladajú prvé tehotenstvo až do neskoršieho veku. Prečítajte si zaujímavé zistenia o našom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Ženy v Moravciach odkladajú tehotenstvo: Priemerný vek prvorodičiek prekročil hranicu 27 roka!
Zdroj: TASR

Do roku 2035 sa zvýši priemerný vek obyvateľstva vo všetkých súčasných 79 okresoch Slovenska. Takmer v 90 percentách okresov zaznamenajú prirodzený úbytok obyvateľov. To sú výsledky najnovšej Prognózy vývoja obyvateľstva v okresoch SR. Zostavili ju Výskumné demografické centrum INFOSTAT, Prírodovedecká fakulta UK v Bratislave a Prognostický ústav SAV.

Nízka plodnosť v našom okrese

Ako uvádza nová prognóza, priemerný vek prvorodičiek sa v okrese Zlaté Moravce pohybuje na úrovni približne 27 až 27,5 roka. Nás okres, okrem vyššieho veku prvorodičiek, dlhodobo dosahuje aj najnižšiu intenzitu plodnosti. Priemerný počet detí na jednu ženu je podľa prognózy 1,25 dieťaťa, čo je jedna z najnižších úrovní plodnosti na Slovensku spomedzi všetkých okresov.

Moravce s prirodzeným úbytkom obyvateľstva

„Hlavné demografické trendy, ktoré sa prejavujú na celoštátnej úrovni, sú rozpoznateľné aj na regionálnej úrovni, aj tu platí, že prírastky obyvateľstva sa znižujú a obyvateľstvo starne,“ uviedol vedúci Výskumného demografického centra INFOSTAT Boris Vaňo s tým, že starnutie obyvateľstva sa bude týkať všetkých regiónov.

Hodnoty prirodzeného úbytku obyvateľstva sa počas prognózovaného obdobia zväčšili. Ide tu najmä o okresy z juhu západného a stredného Slovenska, čiže predovšetkým z Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Okres Zlaté Moravce je v poradí 10. okresom, v ktorom sa predpokladá že do roku 2035 dôjde k úbytku obyvateľstva až o –7,34 % z celkového počtu obyvateľov v okrese.

Moravce24 /tasr

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM