Peter Klimant Rôzne

Železný obchod či sámoška na rohu... Legendárne obchody zo socíku, ktoré sme navštevovali v Moravciach

Orientačnými bodmi stretnutí sa odjakživa stávali miesta zvlášť známe, viditeľné, alebo jedinečné. Koľko z našich rodičov si do dnes dá stretnutie pri sámoške, či rybe? Zlatomoravecké obchodíky, na ktoré si dnes už pamätajú len tí skôr narodení, mali vo svojej dobe špecifický cveng...

Ilustračný obrázok k článku Železný obchod či sámoška na rohu... Legendárne obchody zo socíku, ktoré sme navštevovali v Moravciach
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes sa už obchody v centre Moraviec menia tak rýchlo, že ani nestihneme postrehnúť, aký sa tam práve nachádza. Kedysi však prevádzky boli na jednom mieste roky a tak sa stávali nielen obľúbenými miestami na nákupy, ale aj orientačnými bodmi stretnutí. Niektoré obchody si tí skôr narodení pamätajú dodnes a ich názvy sa uchovali, aj keď predajne sú už dávnou minulosťou.

Bufet-Lahôdky

Vôňa grilovaných kurčiat… alebo Bufet-Lahôdky patriaci nitrianskemu Zdroju sa nachádzal na Bernolákovej ulici. Bola to jedáleň „na stojáka“, kam sa chodili stravovať hlavne robotníci v montérkach ale aj napríklad návštevníci nemocnice, ktorá bola oproti „vždy plnému“ bufetu. V bufete sa nefajčilo a alkoholické nápoje sa podávali až od desiatej hodiny.

Sámoška na rohu

Sámoška „na rohu“ je prvá samoobsluha potravín v Zlatých Moravciach, prevádzkovaná nitrianskym Zdrojom. Kto vraví, že za socializmu boli obchody prázdne, nikdy nenavštívil „hornú sámošku“.

Farby-laky

Vôňa farieb, riedidiel a drogériového tovaru… Také boli Farby, vlastne predajňa Farby-laky v centre mesta, patriaca pod štátny podnik Drogérie Bratislava. Od roku 1971 v nej šéfoval pán Klbik.

Ryby-Lahôdky

Nitriansky zdroj spravoval aj prevádzku Ryby-Lahôdky na Župnej ulici. Desať deka tresky, vlašský, zemiakový, bulharský šalát, filé, kofola, naozajstný džús.V Rybe bolo vždy plno. Každoročne pred Vianocami sa pred ňou pod stanom predávali živé kapry.

Železný obchod

V budove banky na prízemí bola predajňa Domáce potreby, štátny podnik Bratislava, takzvané železiarstvo alebo „železný obchod“. V predajni sa dalo kúpiť takmer všetko, čo človeku prišlo na um.

Združené služby

Pred križovatkou, vedľa kostola stojí dodnes budova Domu služieb, kedysi známeho pod názvom Združené služby. Vždy ste tu mohli vybaviť viac vecí naraz. Na prízemí bola požičovňa náradia a na poschodí holičstvo, kaderníctvo a fotoslužba.

Otex odevy

Ak ste si chceli v minulosti kúpiť v Moravciach kvalitný odev či kožuch, toto bolo to správne miesto. Na hornom rohu námestia, oproti svätej trojici, bola predajňa Dámske a pánske odevy a kožušiny (OTEX Bratislava), kde ste našli všetko potrebné.

Môže vás zaujímať:

Fotospomienky na Moravce počas socíku: Pozrite si mesto na retrozáberoch z minulého režimu

Na fotke: zlatomoravecké predavačky v obchode Farby-laky (osobný archív Ivana Klbika)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM