Peter Klimant Samospráva

Zebry na zlatomoraveckých priechodoch veľa nevydržia: Veľmi rýchlo blednú, v čom je problém?

Vodorovné dopravné značenia na priechodoch pre chodcov sú starým známym problémom na zlatomoraveckých cestách. Mesto ich musí pravidelne obnovovať, pretože sa zvyknú rýchlo opotrebovať a je ich potom zle vidieť. Nie všade sa však derú rovnako. Kde je problém?

Ilustračný obrázok k článku Zebry na zlatomoraveckých priechodoch veľa nevydržia: Veľmi rýchlo blednú, v čom je problém?
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Vodorovné dopravné značenia na priechodoch pre chodcov, ktoré sú často označované aj ako takzvané „zebry“, sú už dlhšie predmetom diskusií v našom meste. Dôvodom je to, že veľmi rýchlo blednú. V Zlatých Moravciach je viacero úsekov, na ktorých sa tieto dopravné značenia pomaly strácajú pred očami chodcov a vodičov už po pár mesiacoch od ich náteru. To potom spôsobuje problém pre chodcov, ktorí sa častokrát obávajú prechádzať cez takto slabo viditeľné priechody.

Farba veľa nevydrží

Problém je hlavne vo farbe, ktorá sa veľmi rýchlo opotrebuje. Viaceré mestá pritom používajú modernejší náter zo štrukturovaného plastu, ktorý toho vydrží oveľa viac. Ľudia z mesta sa preto pýtajú, prečo ju nepoužívajú aj Zlaté Moravce? „Mesto používa značenie, ktoré je po pár mesiacoch zodraté a treba ho stále dokola nanášať znova. Pokiaľ by prešlo na novú technológiu, cesty by mali kvalitnejšie značenie s dlhodobou trvácnosťou a hlavne by bolo lepšie viditeľné,“ apeluje na radnicu občan z mesta prostredníctvom služby odkaz pre starostu.

Na tento problém má však radnica jednoduchú odpoveď – je málo peňazí. „Mesto Zlaté Moravce v najbližšom období na miestnych komunikáciách zatiaľ neplánuje obnovu vodorovného značenia pomocou aplikácie zo štrukturovaného plastu a to najme z ekonomického dôvodu, nakoľko jeho realizácia by bola 4 až 5-krát drahšia ako pôvodné značenie pomocou farieb,“ vysvetľuje Emila Hudák, referent dopravy.

Čo sa viac oplatí?

Otázkou však ostáva, či sa radšej neoplatí natrieť raz za drahšie, ako viackrát za lacnejšie. Náter zo štrukturovaného plastu na priechode pre chodcov môžeme nájsť i v Moravciach, konkrétne pred hypermarketom Tesco. Občan vo svojom podnete pre radnicu pripomína, že tento priechod nebol premaľovaný od jeho vzniku, čo je už takmer 5 rokov, a stále je dobre viditeľný. To však podľa Hudáka neznamená, že to takto dlho vydrží všade.

„Na opotrebovanie vodorovného dopravného značenia pôsobí viacero faktorov. Jedným z takých hlavných je aj intenzita a druh dopravy na cestnej komunikácii, preto nemôžeme porovnávať opotrebovanosť dopravného značenia na komunikáciách pri hypermarkete Tesco s ostatnými komunikáciami,“ argumentuje Hudák.

Na záver treba pripomenúť aj to, že mesto Zlaté Moravce má v kompetencii len tie priechody, ktoré sa nachádzajú priamo na mestských cestách. Viaceré cestné úseky patria do vlastníctva Nitrianskeho samosprávneho kraja. Ich správcom je Regionálna správa a údržba ciest Nitra a iba ona je podľa Hudáka na nich kompetentná vykonávať aj obnovu dopravného značenia, za ktoré aj zodpovedá.

Čítajte tiež:

TOTO stvárajú niektorí chodci na kruháči v Moravciach. Vodič: Chodia ako husi!

Križovatka pred radnicou trápi vodičov: Zlatomoravčania by tam uvítali semafory, čo na to mesto?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM