Kristína Striešková Rôzne

Zbohom Vladko! Odišiel dobrý novinár aj človek :(

Vladimír Horný (†60), dlhoročný spolupracovník regionálneho periodika Tekovské noviny, podľahol v stredu ťažkej a dlhej chorobe. Vizitkou jeho práce je odbornosť a kvalita. Redaktorka Anna Mondočková spomína na spoločne prežité chvíle s týmto vzácn

Svojich 61.narodenín sa novinár, grafik, no predovšetkým priateľ a dobrý človek Vladko Horný nedožil. Osemnásteho apríla 2012 o 22.25 zom­rel.

Ľuďom sa prihováral cez rozhlas po drôte spolu s Jankou Gáfrikovou (v čase totality), svoje miesto mal v Calexáckych novinách s nerozlučným kamarátom Ivanom Malým a s Jozefom Šúňom stál pri zrode Tekovských novín. Tešil sa z vecí, ktoré sa nám – jeho kolegom alebo rodinným príslušníkom podarili. Nemal rád popularitu, vraj za človeka hovorí práca a činy. Mala som tú česť spolupracovať s ním plných 15 rokov.

Mnohokrát sme sedeli nad titulom v novinách, ktorý pritiahne pozornosť čitateľov.// „Novinári majú odhaľovať problémy, sledovať ich riešenie.“// Hovorieval o významnom nástroji komunikácie ako sú noviny. Trpel tým, že samospráva upierala svojmu médiu kritickú funkciu a že z nástroja komunikácie sa stával nástroj manipulácie.

Už niet medzi nami toho, koho prítomnosť pre nás znamenala vzácnu podporu, zdroj radosti, spolupatričnosti. Smrť, ktorá neľútostne dopĺňa odveký zákon prírody, ho vytrhla z našej spoločnosti, z pracovného kolektívu. V živote sú chvíle, o ktorých vieme, že prídu, a predsa nás ich príchod prekvapí. Bolestne sa ma dotkla táto správa. Vladimíra Horného. I keď ho dlhé roky trápila ťažká choroba, nechcel sa jej poddať. Úporne sa jej bránil, chlapsky sa s ňou pasoval, rovnako ako so všetkými ťažkosťami vo svojom živote. Zákerná choroba bola silnejšia ako jeho vôľa. Premohla ho a zabránila mu pracovať na ďalších spoločných projektoch.

Na chvíľu som sa pokojne posadila a sústredila sa na to, čo hovorieval. „Zmažte všetko zo svojej minulosti, čo vám nič neprináša, a buďte vďačná, že vás to priviedlo do bodu, v ktorom máte možnosť začať odznova.“ Myslel tým môj odchod z redakcie. „Začínate s čistým štítom – práve tu, práve teraz. Bez ohľadu na to, pre čo sa rozhodnete, každá vaša voľba bude správna. Tešte sa zo života, pretože život je fenomenálny!“

Vzácny človek tento pán Horný. Žil tu medzi nami preto, aby nám zanechal príklad. Narodil sa preto, aby niečím prispel, aby pridal tomuto mestu na hodnote. Pre mnohých z nás bola jeho existencia požehnaním. Ďakujeme! Česť jeho pamiatke!

Anna Mondočková

V_Horny
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM