Peter Klimant Samospráva

Žalostný stav parku v Moravciach: Bordel, posprejované múry aj zničené lavičky!

Zničené lavičky, posprejované múry a neporiadok. To je realita pietneho parku v Zlatých Moravciach. Miesto, ktoré má byť pýchou mesta, nie je v tom najlepšom stave. Zisťovali sme, prečo je tomu tak.

Ilustračný obrázok k článku Žalostný stav parku v Moravciach: Bordel, posprejované múry aj zničené lavičky!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Viaceré mestá majú svoje špeciálne miesta, kde môžete zažiť príjemnú letnú prechádzku, načerpať nové sily a trochu si posedieť v prírode. Také miesto majú aj Zlaté Moravce. Je ním pietny park s mauzóleum rodiny Migazziovcov. Pri prechádzke týmto areálom vám však udrú do očí viaceré vandalské „diela“ a iné nedostatky, ktoré dokážu riadne skaziť celú atmosféru, ktorú park ponúka.

Zdemolované lavičky a koše

Pietny park je pamiatkovo chránený, no napriek tomu, to tam tak nevyzerá. Ako prvé si všimnete zdemolované lavičky a smetné nádoby. V celom areáli sme nenašli ani jednu lavičku, na ktorú by nesiahla ruka vandalov. Park majú na starosti Záhradnícke služby mesta. Ich riaditeľ Marián Tomajko priznáva, že lavičky treba vymeniť.

„Tieto sme tam dávali pred 19. rokmi a na nové žiaľ nemáme, lebo to je investícia a my na tento rok nemáme na investície schválené z mestského zastupiteľstva ani euro,“ informuje Tomajko. Podľa jeho slov ich majú v pláne postupne opravovať.

Bude to však trvať, pretože rozpočet mestského podniku je podľa Tomajkových slov žalostný. “Na verejnú zeleň včítane detských ihrísk a prevádzku podniku máme 160 000 eur a pri vyše 80 ha zelene vám vyjde suma na m2 údržby na rok , o ktorej sa kolegom záhradníkom z iných miest aj hanbím povedať,“ prezradil Tomajko.

Opravy sú veľmi drahé

Okrem lavičiek a košov sa vandali pustili aj do stien mauzólea a múrov areálu, ktoré na viacerých miestach posprejovali. Ako sme už spomínali, celý areál je chránený, preto sa opravy a odstraňovanie takýchto „diel“ robia len ťažko. „Mauzóleum sa opravuje už niekoľko rokov a všetky práce sa môžu vykonávať len so súhlasom pamiatkového úradu a môže ich robiť len odborník – reštaurátor – riadne akreditovaný v komore reštaurátorov a tieto opravy sú žiaľ veľmi drahé,“ povedal Tomajko.

Zničili vzácne smreky

V areáli sa nachádza i niekoľko vzácnych drevín. Nájdeme tam smútočné smreky, ktoré majú až 127 rokov. Aj do týchto sa už stihol niekto pustiť. „Dva smreky padli za obeť vandalom, boli poliate zápalnou zmesou a spálené jeden pred 10. rokmi a jeden pred dvoma rokmi. Žiaľ do dnešného dňa sa nezistil páchateľ, škoda na jednom strome je vyše 5 000 €,“ informoval Tomajko.

Mestská polícia chodí do areálu parku na pravidelné obhliadky, no napriek tomu sa vyčíňanie vandalov nedarí zastaviť. Podľa mestskej hovorkyne Márie Vozárovej mestská polícia nemá dostatok ľudí pre lepšiu kontrolu tohto miesta.

„Na celé územie mesta Zlaté Moravce vrátane mestských častí Prílepy a Chyzerovce máme k dispozícii vždy iba jednu dvojčlennú hliadku,“ informuje Vozárová. „Nie je preto reálne možné na danom mieste hliadkovať častejšie na úkor iných lokalít. Samozrejme, že situáciu v tomto areáli polícia neignoruje a vykonáva tam pravidelné obchôdzky,“ dodala.

Bordel po mladých

Bordel na zemi po sobote je podľa Tomajka už bežnou záležitosťou. „Park sa pravidelne na noc zamyká, ráno odomyká, ale aby som bol spravodlivý park neničia len bezdomovci, ale aj mládež, ktorá keď sa opije nevie čo robiť so svojou energiou,“ prezrádza.

Bolo i horšie

Na záver Tomajko prisľúbil, že sa budú snažiť sponzorsky a svojpomocne lavičky a koše opraviť. Čo sa týka ochrany areálu, tak okrem zamykania sa podľa jeho slov viac z ich strany spraviť nedá. Napriek tomu si myslí, že s parkom to nie je až také zlé. „Park sme prevzali v roku 1992. Vtedy sa dalo hovoriť o žalostnom stave,“ dodáva.

Foto: Peter Klimant

Areál mauzólea rodiny Migazziovcov
15
Galéria
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM