Samospráva

Záhradnícke služby prídu o peniaze na mzdy aj činnosť: Mesto stoplo financie!

Mesto Zlaté Moravce neposkytne Záhradníckym službám ďalšie finančné prostriedky na chod podniku. Záhradnícke služby tak prídu o peniaze na mzdy, činnosť i prevádzku podniku.

Ilustračný obrázok k článku Záhradnícke služby prídu o peniaze na mzdy aj činnosť: Mesto stoplo financie!
Zdroj: Dnes24.sk

Výnimkou sú len účelovo viazané prostriedky poukázané Mestom Zlaté Moravce na znižovanie dlhovej zaťaženosti podniku. „Dôvodom opatrenia je dlhodobo pretrvávajúca kritická a zo strany vedenia podniku neriešená situácia vo financiách a hospodárení tohto mestského podniku. Napriek doteraz poukazovaným finančným prostriedkom si Záhradnícke služby neplnia základné povinnosti a riadne nevykonávajú činnosti, na ktorých realizáciu boli zriadené a na výkon ktorých dostávali mesačný príspevok. Činnosť Záhradníckych služieb je neraz suplovaná mestským podnikom Technické služby,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie primátor Zlatých Moraviec Peter Lednár.

Dlhy podniku sú obrovské

V Záhradníckych službách dlhodobo dochádza k podozrivým finančným transakciám i k porušovaniu finančnej disciplíny, tvrdí primátor. Dlhy podniku sú väčšie ako jeho ročný príspevok určený v rozpočte na príslušný rok. Vedenie podniku nie je schopné prijať opatrenia na postupné odstraňovanie nedostatkov v hospodárení a nakladaní s verejnými financiami a znižovaní dlhovej zaťaženosti a záväzkov voči poisťovaniam, daňovému úradu, dodávateľom.

„Z tohto dôvodu je akékoľvek poskytovanie ďalšieho príspevku zo strany zriaďovateľa na chod a činnosť takto zle hospodáriaceho podniku nehospodárnym nakladaním s verejnými financiami a porušovaním finančnej disciplíny,“ konštatoval primátor. Podľa neho problém dlhodobo ignorujú aj mestskí poslanci, ktorí opakovane neschválili predkladané návrhy zlúčenia Záhradníckych služieb s inými podnikmi ani odvolanie riaditeľa podniku Mariána Tomajka zo svojho postu.

Podané aj trestné oznámenie

Mesto Zlaté Moravce podalo koncom marca trestné oznámenie. „Je vo verejnom záujme, aby sa prešetrilo hospodárenie Záhradníckych služieb s majetkom mesta,“ informoval Lednár. Kumulované záväzky mestského podniku dosiahli k februáru 2013 zhruba 315 972 eur, z toho je 275 346 eur po lehote splatnosti. Dlžné poistné a neodvedená daň predstavovali v tom čase celkovo 84 914 eur. Záväzky prevyšovali 100 % ročného príspevku od mesta Zlaté Moravce.

Riaditeľ sa bráni

Podľa primátora si podnik neplní záväzky voči svojim zamestnancom riadne a načas, opakovane čelí hrozbám exekúcie a dlhodobo neplní funkcie, na ktoré dostáva príspevok. Lednár ešte na jar tohto roka odporučil riaditeľovi podniku zvážiť zotrvanie vo funkcii. „Neponúkol som mu výpoveď, pretože to nie je v kompetencii primátora. Riaditeľ bol do funkcie zvolený zastupiteľstvom a len to ho môže odvolať,“ povedal.

V apríli navrhol primátor odvolanie riaditeľa, za tento návrh však hlasoval len jeden poslanec. Traja sa zdržali hlasovania, 14 poslancov podporilo zotrvanie Tomajka vo funkcii. Tomajko je presvedčený, že jeho dvadsaťročné pôsobenie ako riaditeľa mestského podniku súčasný stav nespôsobilo. Podľa neho sa dlhy podniku kopia od jeho vzniku, kedy na seba prevzal záväzky a dlžoby predchádzajúcich organizácií.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM