Peter Klimant Samospráva

Záhradnícke a Technické služby mesta: Kedy sa dočkáme ich zlúčenia do jedného podniku?

Jedenáste zasadnutie Mestského zastupiteľstva nastolilo aj otázku zlučovania dvoch mestských podnikov - Záhradnícke a Technické služby. O tomto zlúčení sa hovorí už dlho, žiadny konkrétnejší termín však doposiaľ nepadol. Zmenilo sa niečo?

Ilustračný obrázok k článku Záhradnícke a Technické služby mesta: Kedy sa dočkáme ich zlúčenia do jedného podniku?
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Jedenáste zasadnutie Mestského zastupiteľstva riešilo viaceré zaujímavé témy. Na pretras prišli napríklad dane z nehnuteľností, ktoré sa budú po novom zvyšovať. Okrem toho sa riešila aj mesačná mzda zastupujúcej primátorky Marty Balážovej, ktorá bude dostávať len základný plat.

V akom stave je zlučovanie?

Zasadnutie zlatomoraveckého zastupiteľstva sa však nezaobišlo ani bez už takmer tradičnej témy – problém Záhradníckych služieb mesta. Tento mestský podnik dlhodobo zápasí s finančnými ťažkosťami. V minulosti mal dokonca problémy s vyplácaním miezd svojich zamestnancov a nechýbali ani opletačky s exekútorom. Mesto ho preto chce už dlhšiu dobu zlúčiť spolu s Technickými službami do jedného podniku.

V akom stave je toto zlučovanie zaujímalo poslanca Michala Cimmermanna, ktorý kládol túto otázku zastupujúcej primátorke Marte Balážovej. „Áno, pripravuje sa to. Do konca mesiaca v podstate príde nejaký ten návrh, čo bude najvýhodnejšie. Intenzívne sa na tom pracuje,“ znela jej odpoveď. Slova sa následne chopila šéfka oddelenia financií a rozpočtu mesta Iveta Szobiová, ktorá priniesla bližšie informácie.

„Bude predložené, prehodnotené a rozanalizujú sa celé zriaďovacie listiny a činnosti, ktoré vykonávajú Technické služby a Záhradnícke a bude navrhnutý presun činností nevyhnutných na Technické služby. Zatiaľ ostáva otázka, či vlastne ponechať Záhradnícke služby len s tým, že vlastne činnosti prejdú na Technické služby, alebo navrhneme zánik organizácie s prechodom práva povinností na mesto,“ uviedla Szobiová.

Možno už koncom roka…

Podľa jej slov by sa zlúčenie podnikov mohlo uskutočniť ešte do konca tohto roka. "Budeme sa snažiť, aby sa to stihlo. Materiál pripravíme na komisiu, potom do decembrového zastupiteľstva. Pokiaľ sa poslanci s tým stotožnia, ja si myslím, že je to možné,“ povedala Szobiová.

Oba spomínané mestské podniky majú už v súčasnosti jednu spoločnú poverenú riaditeľku. Koncom októbra sa ňou stala Barbora Segíňová, ktorá nahradila Miroslava Šlosára. Ten taktiež sedel na dvoch riaditeľských stoličkách naraz. O jeho odvolanie sa postarala zastupujúca primátorka Marta Balážová, ktorá mu odňala poverenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM