Rôzne

Začali sa FAŠIANGY, obdobie zábav: Viete, ako sa kedysi oslavovali v našom a okolí?

Po Troch kráľoch sa začínajú fašiangy. Išlo o obdobie veselosti, kedy bolo vraj všetko dovolené. Takto ich prežívali naši predkovia.

Ilustračný obrázok k článku Začali sa FAŠIANGY, obdobie zábav: Viete, ako sa kedysi oslavovali v našom a okolí?
Zdroj: Ponitrianske múzeum

V piatok 7. januára sa začali fašiangy. Predstavujú prechodné obdobie medzi zimou a jarou. „V ľudovom kalendári je to druhá časť zimy,“ uvádza Ponitrianske múzeum.

Začínajú sa pravidelne deň po Troch kráľoch a končia sa pohyblivým utorkom pred Popolcovou stredou. „V tomto čase bola povolená štedrá konzumácia jedál a nápojov. Vo fašiangových jedlách prevládal tuk, mäso, slanina, klobásy ako výslužka pre fašiangovníkov,“ vymenúva múzeum na sociálnej sieti.

Aké boli fašiangy kedysi?

Korene fašiangových zvykoslovných útvarov siahajú až do dávnej minulosti slovanských pohanských predkov. V mestách je tradícia fašiangov spojená s plesmi a bálmi.

„Bolo to predovšetkým obdobie muzík, svadieb, zabíjačiek, obchôdzok, ale predovšetkým veselosti. Vytváral sa tak „svet naopak“, kedy bolo všetko dovolené, ženy sa preobliekali za mužov, starí za mladých, všetko vážne sa stávalo veselým. Časté boli erotické motívy a lascívny humor,“ opisuje fašiangové zvyky múzeum.

Nesmeli chýbať

K fašiangom patrí aj tradičné pečivo. „V okolitých obciach prevládali rôzne druhy vyprážaného pečiva – ŠIŠKY, PAMPÚŠKY, FÁNKY – BOŽIE MILOSTI, KRAPNE, ktoré plnili úlohu obradového pečiva v tomto období,“ pokračuje Ponitrianske múzeum.

Konzumáciou vaječných jedál a vyprážaného pečiva si mala rodina zabezpečiť želanú prosperitu pre svoje hospodárstvo.

Mohlo by vás zaujímať

Jedli, pili a tancovali

K tradičným zvykom patrila ja tzv. veselá fašiangová obchôdzka, ktorú podľa múzea usporadúvali aj mládenčekovia prezývaní aj „ňeďeľňáci“.

„Boli to mládenci vo veku 13–15 rokov, ktorí už ukončili školskú dochádzku, ale za účelom rozšírenia vzdelania chodili v nedeľu po litániách do školy,“ píše sa na stránke múzea.

Počas obchôdzky mali navštevovať predovšetkým svojich rovesníkov. „Na Máni pred rokom 1915 bol zvyk, že mládenci chodievali po dedine a do každého okna, kde mali dievky, zavolali: MÁTE FAŠIANGI? Keď im z CHYŽE odpovedali: MÁME!, vošli dovnútra a FAŠANGUVALI – jedli, pili a tancovali,“ spomína Ponitrianske múzeum.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM