Richard Pročka Kultúra

Zabudnutý dátum 28. október ?

V očiach občanov sa po desaťročiach spolužitia v spoločnom štáte s Čechmi stal kontroverzný. Niektorí Slováci tento deň glorifikujú, iní zavrhujú ako začiatok ďalšej etapy útlaku slovenského národa.

Vznik Československej republiky mal dlhodobý a strastiplný vývoj a vyžadoval snahu mnohých intelektuálov z rôznych oblastí politického a kultúrneho života oboch národov. Pre Slovákov sa stala tzv. Prvá česko-slovenská republika vyvrcholením ich snáh o slobodu, ktorá sa začala kdesi hlboko v 18. storočí v radoch mladých študentov, ktorých dnes všetci dobre poznáme ako našich národných buditeľov.

V súčasnosti je naozaj ťažké pravdivo zodpovedať všetky skutočnosti, ktoré niektorí Slováci vidia ako krivdy a zločiny národa na národe v Prvej ČSR a všetkých ďalších formách nášho spoločného štátu. Od sporného spojovníka medzi slovami Česko-slovensko, záhadných okolností pádu Štefánikovho lietadla, výhry komunistov v tie osudné májové voľby 1946, až po delenie Československej federatívnej republiky po ich páde v roku 1992. Preto by sme sa mali pozrieť najmä na pozitíva spolužitia Čechov a Slovákov a to najmä v Prvej ČSR, ktorej vznik 28. októbra 1918 vyhlásil svojim prvým schváleným zákonom Národný výbor v Prahe.

Mnohí z nás vidia „prvorepublikovú“ epochu ako zlatý vek. Česi a Slováci po prvý a azda jediný krát v dejinách držali krok s celosvetovým dianím ako v politike a hospodárstve, tak v životnom štýle a kultúre. Aj v Zlatých Moravciach po strastiplnom preberaní moci nastal kultúrny boom. Keďže bolo naše mesto silne maďarizované, rakúsko-uhorským úradníkom a priznajme si, že ani veľkej časti obyvateľstva sa do novej ČSR nechcelo. Príchodom nového československého župana Martina Mičuru a jeho úradníkov sa však mesto jednoznačne kultúrno-spoločensky aj fyzicky zmenilo z agrárneho uhorského mestečka na moderné centrum novej československej župy. Navyše, ako všetci dobre vieme, je náš región, ako jediný slovenský, výrazne spojený s osobnosťou „tatíčka“ Masaryka. Tento „otec národa“ bol polovičným Slovákom, miloval Slovensko a obzvlášť náš kraj.

**28. október nie je na Slovensku štátnym sviatkom, ale len pamätným dňom. Je to hanba spôsobená hrdosťou Slovákov? Každý z nás by sa mal sám zamyslieť nad tým , či máme, alebo nemáme oslavovať deň oslobodenia Čechov a Slovákov z „rakúsko-uhorského jarma“, nech už boli vzťahy týchto národov v spoločnom štáte akékoľvek. **

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM