Iné športy

Naši najmladší cyklisti si zmerali svoje sily v pretekoch. Vyhrali tí najlepší...

Ideš, pridaj, ty to zvládneš, do toho! Ozývalo sa z mestského štadióna v Zlatých Moravciach. Po trati prefrčali pretekári a ostal za nimi kúdol prachu. Aj takto to vyzeralo na štadióne 9. júna, keď sa tam konala Národná cyklistická súťaž (NCS).

Ilustračný obrázok k článku Naši najmladší cyklisti si zmerali svoje sily v pretekoch. Vyhrali tí najlepší...
Zdroj: Dnes24.sk

Už 11 rokov prebiehajú súťaže žiakov materských, základných a stredných škôl v cyklistike o Pohár olympijského víťaza Antona Tkáča v Zlatých Moravciach. Zmeranie si síl prilákalo mladých cyklistov celkovo 40. Okrem adrenalínu si pretekári vychutnali horúce slnko a majú postarané o nezabudnuteľný zážitok. „Vynikajúcu športovú atmosféru si užívame plným dúškom,“ hovorí otec jedného z pretekárov.

Takéto preteky pomáhajú objaviť talenty

Najmladší pretekár dosiahol na trojkolku a odrážal sa od zeme, najstarší bol v kategórii starší žiaci. Dorastenci tento rok chýbali. Blonďavý Miško Mondočko (5) obsadil 1. miesto. Narodil sa, takpovediac, s nohou na pedáli. K tejto vášni ho vedie tatino. Bicykel BMX 20 zdedil po ňom, aj po rokoch, po repasovaní, je v dobrom stave.

„Spoločne trénujeme, bicyklujeme každý víkend do Topoľčianok, na Skýcov, Obýc, zvládol som aj 40 km horskú túru do Ješkovej Vsi. Viackrát sme boli pri zubroch,“ hovorí Miško. Či svoj talent bude zveľaďovať aj ďalej a upíše sa cyklistike, zatiaľ nevie. I keď Miško tento šport miluje, v nedávnom rozhovore priznal, že „trénujem aj na hokejistu.“

Mladé nádeje

Tu sa objavujú talenty, mladí nádejní pretekári. Na prvých, no nepostupových miestach sa umiestnili aj Nina Orságová, Liana Malá, René Šútor a Viktória Bernátová. Súťaž bola pripravená pre sedem vekových kategóriách na tratiach v dĺžke 600 metrov až 6 kilometrov. Dvaja najlepší v každej kategórii postupujú do celoštátneho finále v polovici septembra.

Postupujúci medailisti

Na septembrovom celoštátnom finále budú aj medailisti zo Zlatých Moraviec: Michal Bernát, Matúš Danko, Mário Kuťka, súrodenci Emma a Alex Jelínkovci, Juraj Hudec a Martina Bednárová.

„Postupujú všetci víťazi postupových kategórii – od kategórie mini, cez najmladších žiakov až po najstarších. Účasť by mohla byť aj lepšia, hoci oproti vlaňajšku, kedy bolo 32 pretekárov, vzrástla,“ hovorí riaditeľ CVČ a jeden z organizátorov akcie Jozef Zlatňanský. Na preteku sa podieľali Marián Kadlec a Boris Horniak.

Na trati sme zachytili dva pády

Našťastie, iba jedno zranenie, Radka Šindlera, si vyžiadalo menšie ošetrenie. Spadol asi 200 metrov od štartu. My sme sa ho pýtali, či je v poriadku. Bol, ale smútil, že pre poruchu na bicykli pretek pre neho skončil.

U Radka službukonajúca zdravotníčka Jana Bošiaková skonštatovala len menšie poranenia. Aj počas predošlých ročníkov ošetrovala len odreniny na lakťoch a kolenách. Myslí si, že kto nepoužíva ochranné pomôcky, riskuje zlomeniny, odreniny, tržné rany.

Chrániče sú povinné

„Okrem prilby, ktorá je povinná, sú to chrániče na kolená, lakte či zápästia. Samozrejmosťou by mali byť najmä pre deti, či už idú na bicykel, alebo korčule,“ dodáva Bošiaková.

Z pohľadu organizátora sa preteky vydarili. Každý kto ich skončil a neodniesol si medailu získal snáď dobrý pocit, že kondične na tom nie je až tak zle.

Autor a foto: Anna Mondočková

Národná cyklistická súťaž pre deti v Zlatých Moravciach
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM