Rôzne

Vzácne mauzóleum sa bude opravovať. Dostane i ďalšie peniaze na opravu

Nitrianska župa schválila na opravu kamenných kvádrov a priečelia vzácneho mauzólea v Zlatých Moravciach 2 000 eur. V hrobke šľachtického rodu Migazzi je pochovaný tekovský župan s manželkou Antóniou.

Ilustračný obrázok k článku Vzácne mauzóleum sa bude opravovať. Dostane i ďalšie peniaze na opravu
Zdroj: Dnes24.sk

Neorománske mauzóleum grófa Viliama Migazziho a jeho manželky Antónie znovu po troške opravia. Krajskí poslanci na opravy kamenných prvkov a konštrukcií na čelnej strane mauzólea vrátane ich konzervácie schválili 2 000 eur. Šéf Záhradníckych služieb (ZS) Marián Tomajko takúto informáciu oficiálne nepotvrdil.

„Žiadali sme o dotáciu na obnovu kultúrnych pamiatok aj na tento rok. Niekoľko dní to trvá, kým oficiálna správa príde k nám.“ Mauzóleum by mali dávať do poriadku za peniaze z VÚC od mája.

Mauzóleum stojí na svojom mieste od roku 1887 a prežilo bez priameho stavebného zásahu aj obdobie komunizmu, ktoré sa nepekne vyvŕšilo na našom župnom dome a kaštieli tejto rodiny. V 90. rokoch 20. storočia sa však rekonštrukcia ukázala ako naliehavá.

Veci sa pohli, opravuje sa postupne

Na komplexnú rekonštrukciu bol vypracovaný odborný projekt, neboli však peniaze. Preto správca – Záhradnícke služby pristúpil k postupnej oprave objektu. Priebežne k nej prispelo ministerstvo kultúry, bývalý okresný úrad a Nitriansky samosprávny kraj a veci sa dali do pohybu.

Vykonali sa kroky na zachovanie stability múrov, sanácia základov, múrov a omietkových vrstiev, ktoré ničila vlhkosť, vyplombovali sa zvetrané časti muriva, zrekonštruoval sa portál, aj rozetové okno nad ním, ukotvil sa kríž vo vrchole hlavného priečelia, rovnako sa opravila strecha, aj jej odvodňovací systém. Marián Tomajko odhaduje, že za posledných zhruba desať rokov si opravy vyžiadali vyše 26 000 eur.

V mauzóleu sú v sarkofágoch z rakúskeho mramoru pochovaní gróf Viliam Migazzi a manželka Antónia. Migazzi bol tekovským županom, poslancom Národného zhromaždenia, predsedom Rybárskeho spolku v Uhorsku a predsedom Turisticko – karpatskej spoločnosti so sídlom v Starom Smokovci. Antónia sa starala o chudobných a siroty, založila sirotinec v Zlatých Moravciach a bola zakladateľkou Červeného kríža v Tekovskej župe.

Múzeum obkolesuje park. Skutočným dendrologickým klenotom parku sú dve nádherné aleje vysadené smútočnými smrekmi a tujami zbiehajúcimi sa k hrobke. Sadenice si doviezol gróf z parku Sanssouci pri nemeckom Postdame. Tie najväčšie majú cez 126 rokov. Svojím tvarom akoby naozaj smútili za zosnulými manželmi.

Autor: Anna Mondočková

Mauzóleum
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM