Veronika Kalinová Samospráva

Výstavba na Ďatelinisku vyvolala búrlivé reakcie: Zlatomoravčania vravia jasné nie!

Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím je znepokojené vyhláseniami časti obyvateľov Zlatých Moraviec. Poburuje ich, že odmietajú zámer Nitrianskeho samosprávneho kraja vybudovať nové pobytové zariadenie pre 12 klientov s mentálnym postihnutím na Ďatelinisku.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba na Ďatelinisku vyvolala búrlivé reakcie: Zlatomoravčania vravia jasné nie!
Zdroj: Dnes24.sk

Ignorovanie práv postihnutých?

Obyvatelia Ďateliniska spísali petíciu proti výstavbe a v tejto veci ich podporil aj primátor Zlatých Moraviec Peter Lednár. Združenie sa domnieva, že signatári petície i primátor svojimi vyhláseniami ignorujú práva ľudí s mentálnym postihnutím.

Zámer Nitrianskeho samosprávneho kraja postaviť pobytové zariadenie pre klientov s mentálnym postihnutím už niekoľko týždňov vyvoláva búrlivé reakcie napriek tomu, že predseda kraja Milan Belica potvrdil, že po preskúmaní projektu s jeho realizáciou nemôže súhlasiť. Dôvodom je podľa neho nevhodný výber lokality, neefektívne nakladanie s verejnými financiami a nedostatočná komunikácia s miestnou samosprávou.

Ľudia prejavujú nespokojnosť

Nové zariadenie malo vzniknúť zbúraním starého rodinného domu a postavením nového v zastavanej časti mesta medzi rodinnými domami. „Ľudí s mentálnym postihnutím preložia z kaštieľa s rozsiahlou záhradou, vybudovanými altánkami, polyfunkčným ihriskom a ďalšími priestormi do zastavaných priestorov so záhradou o veľkosti výbehu pre sliepky,“ vyjadrili sa o projekte obyvatelia danej lokality. Obávali sa prípadnej agresivity klientov zariadenia a aj toho, že takéto zariadenie znehodnotí cenu nehnuteľností v lokalite.

Vyzývajú k zmene postoja

Zástupcovia samosprávneho kraja zasa tvrdili, že projekt by mal hendikepovaným ľuďom pripraviť prostredie čo najviac pripomínajúce domov. „Štandardné umiestňovanie dospelých ľudí s mentálnym postihnutím do celoročných zariadení mimo komunitu je vo väčšine prípadov definitívnym riešením, klienti takýchto zariadení majú obmedzený kontakt s vonkajším svetom, nemajú možnosť rozhodovania o tom, aký bude ich život, kde a s kým budú bývať, nemôžu slobodne rozhodovať o nakladaní s ich finančnými prostriedkami. Dostávajú sa do zariadení, v ktorých spravidla prežijú zvyšok života,“ konštatovala riaditeľka republikovej centrály Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR Iveta Mišová. „Združenie odmieta akékoľvek prejavy diskriminácie a vyzýva obyvateľov Zlatých Moraviec k prehodnoteniu svojho postoja,“ uviedla.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM