Kristína Striešková Rôzne

Výročie oslobodenia od fašistov

Významný dátum pre naše mesto, ktorý by nikdy nemal padnúť do zabudnutia, je 28. marec 1945. Deň kedy Zlaté Moravce a okolité obce boli oslobodené od fašistickej nadvlády.

V Zlatých Moravciach došlo k prvej zrážke s fašistami 31. augusta 1944 na Beňadickej ceste. Tu sa rozpútal krvavý boj, počas ktorého padli piati povstalci, šiesti miestni obyvatelia boli uväznení, mučení, niektorí prišli o život obesením. Na spomienkovej slávnosti, ktorá začala v MSKŠ zaznela hymna, príhovor predstaviteľa mesta Petra Lednára a predsedu základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (ZO SZPB) v Zlatých Moravciach Ivana Malého, kultúrny program v podaní účinkujúcich Základnej umeleckej školy. Mali sme už viac možností počuť v ich podaní skvosty slovenskej ľudovej piesne, či hru na trúbku a husle. Oficiálnu časť uzatvoril pietny akt kladenia vencov k pamätníku partizána na Námestí osloboditeľov, pred kostolom, v cintoríne a na Beňadickej ceste.

Pietnej spomienky na udalosti spred 67 rokov – oslobodenie mesta 53. armádou II. ukrajinského frontu maršala Malinovského spolu s vojakmi I. rumunskej armády generála Atanasiu, sa zúčastnilo aj niekoľko vzácnych hostí, ktorí sú spojení s regiónom alebo priamo s mestom – Marián Kéry, poslanec Národnej rady SR a Nitrianskeho samosprávneho kraja, poslanci mestského zastupiteľstva Erika Babocká, Ladislav Boršč, Peter Lisý, Peter Hollý, riaditeľ ZS Marián Tomajko, ktorý je zároveň tajomníkom ZO SZPB, podpredseda Milan Skyva s členmi organizácie, medzi ktorými nechýbal Marek Paukov, účastník všetkých pochodov Náučným partizánskym chodníkom Zlatno – Skýcov. Opäť nechýbali zástupcovia materských a základných škôl so svojimi žiakmi.

Redakčným fotoobjektívom sme zachytili prednostu MsÚ Jána Jamricha, Danušu Hollú zo školského úradu, zástupcov škôl a školských zariadení, zamestnancov MSKŠ, Ponitrianskeho múzea s pobočkou v Zlatých Moravciach a mnoho ďalších ľudí, ktorí svojou prítomnosťou vyjadrili vďaku a úctu za život v mieri. Každoročne sa na nej podieľa aj mestská polícia.

Spomienkovú slávnosť moderoval Peter Kereš, poverený riadením MSKŠ. Jej organizátorom bolo Mesto v spolupráci so základnou organizáciou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Iniciatíva organizátorov je vydať svedectvo o statočnosti všetkých, čo prežili i položili svoje životy na oltár vlasti.

Viac ako dve tretiny účastníkov oslobodzovacích bojov sú už nechodiaci, majú 80 a viac rokov. Povedal nám v rozhovore Ivan Malý. Privítali by však, najmä pre mladšiu generáciu, rôzne sprievodné akcie či už premietanie filmov o oslobodzovaní Slovenska, besedy, výstavy. Priniesť im obraz vojny a utrpenia, ktoré sa s ňou spája. Poukázať na pošliapanie ľudskej dôstojnosti, na umieranie mladých, ničenie kultúrnych pamiatok. Jednoducho, aby odsúdili nezmyselnosť vojny.

Anna Mondočková

Oslobodenie_vyrocie
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM