Kristína Striešková Rôzne

Všetci ľudia sú schopní naučiť sa poskytovať prvú pomoc

Prvá pomoc sa týka nás všetkých, je motto Svetového dňa prvej pomoci, uviedol na svojej internetovej stránke Slovenský Červený kríž (SČK). Svetový deň prvej pomoci pripadá na druhú septembrovú sobotu, a tá v tomto roku je 10. septembra.

Vo svete heslo Svetového dňa prvej pomoci znie: Prvá pomoc zachraňuje životy (First Aid saves lives). Podujatiami k tomuto dňu sa v minulých rokoch pripájalo aj Slovensko. SČK ďalej zdôraznil, že všetci ľudia sú viac-menej zraniteľní, ale všetci sú schopní sa naučiť poskytovať prvú pomoc na záchranu života. To je aj kľúčový odkaz Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRCCS) k Svetovému dňu prvej pomoci. IFRCCS, v ktorej je od 25. októbra 1993 aj Slovenský Červený kríž, už v minulosti prejavila ľútosť, že väčšina obyvateľov Európy nie je pripravená poskytnúť prvú pomoc. Pritom na európskom kontinente bude schopnosť vedieť poskytnúť prvú pomoc sústavne narastať. **Cieľom Svetového dňa prvej pomoci je upozorniť verejnosť na dôležitosť prvej pomoci a na nevyhnutnosť vedieť ju poskytnúť. **Význam tejto schopnosti sa prejaví najmä v kritických situáciách, akými sú nehody rôzneho druhu, domáce úrazy, ale aj pri prevencii chorôb.

V súčasnosti školenia o správnom poskytovaní prvej pomoci predstavujú základnú aktivitu prakticky všetkých zo 186 národných spoločností IFRCCS. Každý jedinec má byť schopný zachrániť život iného, ide o základný prvok solidarity s inou ľudskou bytosťou, prezentuje názor IFRCCS. Od roku 2000 si čoraz viac národných organizácií rôznymi aktivitami pripomína Svetový deň prvej pomoci. Zámerom je informovať verejnosť, že správne poskytnutá prvá pomoc môže každý deň v najrôznejších kritických situáciách prispieť k záchrane ľudského života. Medzinárodnú federáciu spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca založili v roku 1919 v Paríži. Jej základy položilo päť spoločností z Francúzska, Veľkej Británie, Talianska, Japonska a USA. Postupom rokov sa k nim pripájali ďalšie národné spoločnosti. IFRCCS má sídlo v Ženeve.
Slovenský Červený kríž je jediná, vládou Slovenskej republiky dňa 8. 12. 1992 uznaná národná spoločnosť Červeného kríža, pôsobiaca na celom území SR podľa Ženevských dohovorov, ich dodatkových protokolov a zákona č. 460/2007 Z. z. Ako pomocná organizácia orgánov verejnej správy pôsobí v humanitárnej oblasti, plní úlohy stanovené medzinárodnými zmluvami a tým zákonom.

Zdroje: TASR
www.ifrc.org, http://fr.firstaidinaction.net, www.redcross.skwww.who.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM