Rastislav Búgel Kultúra

Víkend bude patriť koňom: Najlepší slovenskí furmani sa stretnú v Nitre

Pre milovníkov koní je určené športovo-kultúrne podujatie, ktoré sa v dňoch 17. a 18. októbra uskutoční v areáli Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre. Svätoplukovu podkovu otvorí Šampionát furmanov Slovenska, na ktorom budú po prvý raz v Nitre súťažiť najsilnejšie kone a najlepší furmani.

Ilustračný obrázok k článku Víkend bude patriť koňom: Najlepší slovenskí furmani sa stretnú v Nitre
Foto: Katarína Oravská

„Kvalifikačným predpokladom na účasť na tomto podujatí bolo víťazstvo v regionálnej súťaži v priebehu roka. Návštevníci budú môcť hlasovať o najkrajšiu dvojicu koní. Pripravené je aj vystúpenie frízskeho žrebca, známeho z viacerých filmov,“ skonštatovala Dana Póčiková z Nitrianskej organizácie cestovného ruchu.

Na nedeľu 18. októbra je pripravená súťaž amatérskych jazdcov, ktorí absolvujú preteky zručnosti. „Ide o súťaž neregistrovaných jazdcov rôznych vekových kategórií z Nitrianskeho kraja. Chovatelia koní a ranče z územia kraja budú zároveň prezentovať svoju činnosť,“ povedala Póčiková.

Prestávku spestrí vystúpenie frízskeho žrebca s ukážkami prvkov španielskej školy. Počas podujatia sa budú môcť návštevníci povoziť v areáli múzea na poníkovi, na koni či koči a tiež si kúpiť potreby pre chovateľov koní. Slovenské poľnohospodárske múzeum pripravilo výstavu vozov a kočov zo svojich zbierok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM