Kristína Striešková Rôzne

Verdikt padne až v júni

Staré dlhy a hrozba exekúcií bývalé vedenie nemocnice nedokázalo vlastnými silami zvládnuť. Jej riaditeľ MUDr. Viktor Žák od začiatku bol zato, aby do nemocnice vstúpil silný strategický partner. Nakoniec sa riaditeľ nemocnice i bývalá primátorka sto

Poslanec Milan Galaba sa v mene svojom i v mene ďalších 13 kolegov, na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva vyjadroval k nečinnosti primátora ohľadne ďalších krokov transformácie mestskej nemocnice na „neziskovku“, výzvu na upokojenie situácie a zváženie ďalšieho zotrvania Michala Grujbára na poste šéfa nemocnice predniesol Pavel Šepták. Meno povereného riaditeľa nemocnice Grujbára rezonuje už od septembra 2011 na všetkých mestských zastupiteľstvách.

Problémy nemocnice – rok 2009 Mestská nemocnica sa dostala do problémov po tom, ako si u nej Všeobecná zdravotná poisťovňa objednala menší počet výkonov ako v minulosti, ťažkosti spôsoboval aj nedostatok lekárov. Najdôležitejším v tom čase pre obyvateľov mesta i regiónu sa zdalo byť schválenie strategického partnera pre nemocnicu. V snahe realizovať ozdravný a rozvojový projekt v nemocnici bolo vyhlásené opätovne výberové konanie. Do súťaže sa prihlásili dvaja záujemcovia, avšak podmienky splnil len Pavol Učník.

Exprimátorka uviedla nesprávne údaje pre InfolistyNa 30. MsZ som ako predseda návrhovej komisie predkladal všetky body programu, s tým, že na zastupiteľstve boli prijaté podmienky na strategického investora pre mestskú nemocnicu, podpísané pani primátorkou. Následne bola vytvorená komisia. Ďalším uznesením 3. 2. 2009 (31. MsZ) po prerokovaní v komisiách zastupiteľstvo schválilo Dr. Učníka ako strategického partnera pre nemocnicu. V tom čase bol riaditeľom MUDr. Žák. Prišiel za mnou, už nevládal bojovať s veternými mlynmi, a požiadal ma, aby som predložil návrh na finančnú pomoc pre nemocnicu, ktorej hrozil kolaps. Na môj návrh 1/12 z rozpočtu zriaďovateľa (Mesta) pre nemocnicu bola schválená. Bývalá primátorka to vetovala, s odôvodnením, že Šepták robí pre nemocnicu, čo je konflikt záujmov. Väčšiu somarinu som nepočul. Listom som oslovil vtedajšiu primátorku, že reagujem na vážnu situáciu. Výkon uznesenia bol pozastavený na prvé tri mesiace toho roka. Mojím záujmom aj poslancov MsZ je zachovať účinnosť nemocnice. Nakoniec príspevok Ostrihoňová uvoľnila. To, že uviedla nesprávne údaje pre Infolisty, je pre mňa zarážajúce,“ vysvetlil podrobnosti na MsZ poslanec Šepták.

Primátorka očakávala, že nový strategický partner prevezme aj záväzky nemocnice, on to podľa vyjadrenia exprimátorky odmietol. Na základe čoho ona nepodpísala uznesenie o prenájme na 30 rokov. Dlh vtedy činil 1 228 175 €, zhruba 37 mil. Sk. Investora krok primátorky prekvapil a pre médiá povedal, že o starých záväzkoch nemocnice môžu stále ešte pred podpísaním zmluvy rokovať. Na 32. mimoriadnom MsZ primátorkino veto však neprehlasovali trojpätinovou väčšinou hlasov poslanci, pretože k hlasovaniu ani neprišlo, lebo po necelých dvoch hodinách hádky s vtedajšou primátorkou na protest niektorí poslanci odišli a zastupiteľstvo nebolo uznášaniaschopné.

Mestské zastupiteľstvo odložilo transformáciu mestskej nemocnice do 30.6.2012. Takže, čo bude s nemocnicou ďalej, sa dozvieme až v júni.

Anna Mondočková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM