Peter Klimant Rôzne

Veľký poklad na Hrušove či brána, z ktorej sa stala pivnica: Toto ste o hradoch v okolí Moraviec možno ani netušili...

Asi všetci sme už niekedy navštívili niektorí z hradov v okolí Zlatých Moraviec. Aby sme sa čo-to dozvedeli o ich histórii. Sú však aj informácie, ktoré sa z informačných tabúľ zrejme nedozviete. Práve na také sme sa zamerali a pár vybrali.

Ilustračný obrázok k článku Veľký poklad na Hrušove či brána, z ktorej sa stala pivnica: Toto ste o hradoch v okolí Moraviec možno ani netušili...
Zdroj: Dnes24.sk

Do dnes sa presne nevie prečo dostal hrad Hrušov pomenovanie práve Hrušov. Okolie hradu nikdy nebolo a nie je označené ako hrušovské. Taktiež tu nikdy žiadni Hrušovskí nebývali. V tejto lokalite nikdy nerástli ani hrušky. Toto pomenovanie je tak do dnešných dní veľkou záhadou.

Hlavná brána do hradu Gýmeš, ktorá bola postavená niekedy v 14. storočí, bola odjakživa veľmi problematická. Pri útoku na hrad ju útočníci vždy ľahko dobyli. Špeciálne počas stavovských povstaní veľakrát ľahko padla. Brána bola jednoducho veľmi slabo ubrániteľná. Hradným pánom s ňou časom úž úplne prešla trpezlivosť a tak ju nechali celú zamurovať. Stalo sa tak v prvej polovici 17. storočia. Zo zlyhávajúcej hlavnej brány sa tak po takmer tristo rokoch stala obyčajná pivnica. Vstup do hradu sa presunul do novšej časti.

Čierny hrad je zaniknutý hrad v pohorí Tríbeč nad obcou Zlatno. O jeho histórii sa veľa nevie. Zaujímavá je jeho poloha – hlboko v horách v odľahlej lokalite mimo významných ciest. Čo tam teda robil? Odpoveďou mi mohlo byť, že šlo o strážny hrad zlata. V neďalekom Zlatne sa totiž v minulosti ryžovalo vo veľkom a hrad teda pravdepodobne slúžil ako ochrana tejto lokality pred zbojníkmi. Historicky sa to potvrdiť však ešte nepodarilo.

Na Hrušove je vraj zakopaný veľký poklad. Nikto ho však zatiaľ nenašiel, snažili sa pritom mnohí. Ide vraj o poklad grófky Alžbety Rákociovej, ktorá tu žila koncom 16. storočia. Na hrade usporadúvala veľké bály. Mladí šľachtici a zemania vždy o polnoci vkladali do prekrásnej truhlice vzácne šperky a iné cennosti. Grófka vraj pred svojou smrťou ukryla v hradnom areáli niekoľko truhlíc preplnených s týmito cennosťami. Už krátko po jej smrti po nich pátralo veľa hľadačov, no neúspešne.

Povesť o hrade Gýmeš hovorí, že táto pevnosť rodiny Forgáchovcov mala pôvodne stáť na úplne inom mieste. Nie však ďaleko od jej pôvodného miesta. Keď dal staviteľ hradu Ondrej priviezť stavebný materiál na vybrané miesto, materiál zakaždým záhadne zmizol. Ondrej bol veľmi poverčivý človek. Rozhodol sa preto hrad postaviť trochu ďalej ako plánoval. Možno aj vďaka tomu hrad vydržal stáť na svojom mieste až 750 rokov.

Čítajte tiež:

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Moravciach, o ktorých vie málokto

Mrazivé príbehy z obcí v okolí Zlatých Moraviec: Svetlonos aj bezhlavý biely kôň!

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Moravciach, o ktorých vie málokto

Zdroj: leustach.sk, zitava.sk, wikipedia.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM