Lenka Káčerová Rôzne

Večné deti

Od nedele sa Galéria Mlyny nezapĺňa len nakupujúcimi zákazníkmi, ale aj rodinami s deťmi, ktoré si prišli pozrieť najväčšiu výstavu vláčikov na Slovensku. Neuveriteľne detailne prepracované modely lákajú deti aj dospelých.

Výstava sa rozkladá na rozlohe 800 m2 na všetkých poschodiach nákupného strediska. K videniu je asi desať modelových stolov, dokopy približne 200 m koľajových modulov a okrem toho vitríny plné modelov vlakov a rušňov. Trate sú riadené analógovým aj digitálnym riadením. Každá trať má svojho výpravcu a každý idúci vlak má svojho rušňovodiča, na výstave sa teda denne podieľa asi 35 ľudí. Zaujímavosťou je aj Lego mestečko s Lego železnicou a záhradná železnica z Lega. Pri prechádzaní pomedzi moduly sa vám možno stane, že miesta zobrazené v miniatúrach spoznáte. Takmer všetky krajinky a stanice sú totiž presnou kópiu skutočného sveta.

Hobby pre dospelých Lászlo Pataki z Láng detského a mládežníckeho klub železničných modelárov, Budapešť (Lagyesz) je hlavným organizátorom výstavy v Nitre. „Je ťažké dať dokopy takúto výstavu, lebo niektorí modelári stavajú len modelové koľajiská, niektorí modelové systémy, iní len vláčiky či iba domčeky a to možno aj v rôznych mierkach,“ hovorí pán Pataki a dopĺňa, že vystavené exponáty vznikali mnoho rokov a sú veľmi vzácne, lebo každý do nich dal niečo zo seba. „Ako aj medzi členmi nášho klubu, a teda modelármi, sú veľké vekové rozdiely, tak aj medzi návštevníkmi vidíme deti aj dospelých. Výstava je zaujímavá pre celé rodiny,“ myslí si Lászlo. Najmladší členovia klubu majú desať rokov, najstarší oslávil už 83. narodeniny. Lászlo Pataki sa modelárstvu venuje 36 rokov. „Robím to pre to, lebo si pri tom oddýchnem. Keď modelujem len dve hodiny, cítim sa, akoby som celý deň oddychoval. Je to pre mňa relax.“

Ako v rozprávke Jeden z najstarších členov Klubu železničných modelárov z Bojníc, päťdesiatnik Jozef Valach, sa venuje modelárstvu už takmer 26 rokov. „Bol som kynológ, no keď sa mi narodilo prvé dieťa, prestal som sa tomu venovať. Zaujalo ma modelárstvo. Nakoniec, k železniciam som mal vždy blízko, 20 rokov som bol rušňovodičom,“ hovorí Jozef, ktorý je v súčasnosti strojmajstrom zadeľujúcim rušňovodičov a hnacie vozidlá do práce. Klub železničných modelárov má 15 dospelých členov a asi 15 detí od veku osem rokov. Bojnický klub sa zameriava skôr na históriu železníc, najviac sa im páčia 70.-80. roky minulého storočia. Aj na výstave môžete vidieť kópie staníc v Novákoch, Nitrianskom Pravne či depo v Prievidzi – tak ako vyzeralo v roku 1976. „Modelovanie je cibrenie trpezlivosti. No samotné modelovanie nestačí. Začína sa to stolárstvom a pokračuje znalosťami z elektrotechniky, kovovýroby, maliarstva, výtvarníctva, zámočníctva…“ vysvetľuje Valach. Na vlaky a stanice používajú modelári množstvo materiálov. „Často používame odpadové materiály, ďalej drevo, papier, polystyrén, preglejky, HPS, mosadz, železo, plech, umelú hmotu, rôzne druhy lepidiel…“ opisuje modelár. Modely bojnického klubu sú presné kópie skutočných vlakov – svietia, vydávajú zvuky a ovláda ich rušňovodič. Žiadny modelár nezabudol ani na detaily a tak sa výstava vláčikov stáva nezabudnuteľným zážitkom.

Ak si chcete pozrieť najväčšiu výstavu vlakov a železníc na Slovensku, máte možnosť do 27. februára 2011 v priestoroch Galérie Mlyny. Denne od 10.00 do 18.00 h.

Večné deti
1
Galéria
Modelomania
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM