Veronika Kalinová Rôzne

Včelárska sezóna sa kvôli počasiu omeškala. Bude sa miestnym včelárom dariť?

Práve v týchto dňoch sa začala včelárska sezóna v okrese Zlatých Moraviec, ktorá kvôli zlému počasiu tento rok začala podstatne neskôr. Ovplyvní to tohtoročnú produkciu medu alebo nie? Porozprávali sme sa o tom so včelárom Mariánom Salayom spod Veľkého Tribeča, neďaleko obce Zlatno.

Ilustračný obrázok k článku Včelárska sezóna sa kvôli počasiu omeškala. Bude sa miestnym včelárom dariť?
Foto: Veronika Kalinová / Zdroj: Dnes24.sk

Včelárska sezóna sa začala neskôr

„Dnes sú najsilnejšie prelety za tento rok. Možno povedať, že včelárska sezóna sa začala a je v plnom prúde,“ povedal chovateľ včiel Marián Salay, ktorý má pod Veľkým Tribečom zriadenú včelnicu so 106-timi úľmi. Oproti minulému roku sa sezóna omeškala o viac než mesiac. „Minulý rok o takomto čase už kvitli ovocné stromy, z ktorých včely zbierali nektár na med. Na druhej strane je pravda, že včely ešte v novembri pre relatívne vysoké teploty lietali,“ uviedol včelár.

Menej medu kvôli počasiu?

Časový sklz kvôli počasiu však podľa včelára Mariána Salaya nemusí ovplyvniť tohtoročnú produkciu medu. Problém skôr vidí inde: „Úroda medu tento rok môže závisieť od toho, či sa podarilo jednotlivým včelstvám úspešne prezimovať. Do 15. septembra sa včely museli zakŕmiť na zimu a keďže sa zimné obdobie predĺžilo, je otázne, či všetkým rodinám vystačili ich zásoby. Ak nie, tak včely pravdepodobne uhynuli.“ V takomto prípade už hrozí, že niektorí miestni včelári med mať nebudú.

Prvý med bude z ovocných stromov

Skúsenému včelárovi aj napriek dlhej zime prezimovalo všetkých 106 rodín. Včely v týchto dňoch zbierajú peľ, ktorý potrebujú na ich rozmnožovanie. Hneď ako rozkvitnú prvé ovocné stromy, začne sa tohtoročná produkcia medu. „V lokalite pod Veľkým Tribečom pomaly začnú kvitnúť vtáčie čerešne, ktorých je tu neúrekom. Z ich nektáru bude náš prvý tohtoročný med,“ uviedol chovateľ včiel. Po ňom bude nasledovať agátový, gaštanový, lúčny, malinovo-černicový, lipový, lesný a medovicový, všetky, samozrejme, za predpokladu, že stromy a kvety zamedujú.

Okolie Moraviec včelárom praje

Je známe, že včelám sa najviac darí v čistej prírode. Okolie Zlatých Moraviec je bohaté na panenskú prírodu bez postrekov a všakovakých chemikálií. Med z tejto oblasti je veľmi kvalitný a čistý. Pánovi Salayovi sa dokonca podarilo vyhrať i na medzinárodnej súťaži vo Varne v Bulharsku, kde získal prvé miesto v kategórii kvetový med. Je to dôkazom toho, že náš okres je ekologicky čistý a prajem miestnym včelárom.

Včelnica
7
Galéria
Foto: Veronika Kalinová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM